Tinjauan DCEP / CBDC Mata Wang Digital Nasional China

Apa itu DCEP?

DCEP mata wang digital nasional China (Digital Currency Esecara lisan Payment, DC / EP) akan dibina dengan teknologi Blockchain dan Cryptographic. Cryptocurrency revolusioner ini boleh menjadi Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) pertama di dunia kerana dikeluarkan oleh People’s Bank of China (PBoC) bank negara. Matlamat dan objektif mata wang adalah untuk meningkatkan peredaran RMB dan jangkauan antarabangsa – dengan harapan akhirnya bahawa RMB akan menjadi mata wang global seperti Dolar AS. China baru-baru ini telah membuat inisiatif untuk mendorong penerapan Blockchain, dengan tujuan untuk mengalahkan pesaing seperti Facebook Libra – mata wang yang dituntut oleh CEO Facebook Mark Zuckerberg akan menjadi inovasi FinTech besar berikutnya. China telah menyatakan secara jelas bahawa Facebook Libra menimbulkan ancaman terhadap kedaulatan China, dengan menegaskan bahawa mata wang digital hanya harus dikeluarkan oleh kerajaan dan bank pusat. DCEP tidak disenaraikan di bursa cryptocurrency dan bukan untuk spekulasi nilai.

Kemas kini: Pada 22 Jun lalu diumumkan bahawa China telah menyelesaikan infrastruktur backend DCEP.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Bitcoin, cryptocurrency dan secara amnya cara memulakannya. Lihat kursus saya yang dibuat dengan kerjasama Jeff Kirdeikis dari Uptrennd- Bitcademy: Belajar, Melabur & Berdagang Bitcoin – Dalam Masa Sejam

DCEP adalah satu-satunya mata wang digital yang sah di China

DCEP adalah mata wang dicipta dan disetujui oleh Kerajaan China. Ini bukan koin stabil pihak ketiga seperti token cryptocurrency Tether “CNHT” yang juga disatukan ke RMB dalam nisbah 1: 1. DCEP adalah satu-satunya mata wang digital yang sah di China (cryptocurrency seperti Bitcoin bukan tender sah di China).

Huang Qifan (Ketua Pusat Pertukaran Ekonomi Antarabangsa China) mengatakan mereka telah mengusahakan DCEP selama lima hingga enam tahun sekarang dan yakin sepenuhnya ia dapat diperkenalkan sebagai sistem kewangan negara. Saat ini dilancarkan, dengan Bank Rakyat China mengeluarkan mata wang.

DCEP dapat mencapai pengumpulan data masa nyata yang berkaitan dengan penciptaan wang, pembukuan, dll, dengan memberikan rujukan yang berguna untuk penyediaan wang dan pelaksanaan dasar monetari

Huang QiFan di Forum Kewangan China 40

Mengapa China muncul dengan mata wang digital?

Kepentingan DCEP adalah bahawa ia dirancang sebagai pengganti Wang Rizab (M0) sistem, mengurangkan kos dan geseran pindahan bank. Ia adalah dicadangkan bahawa DCEP akan mengurangkan risiko transaksi wang kertas luar talian seperti pemalsuan tanpa nama, pengubahan wang haram dan pembiayaan haram. Ini kerana pengawal selia dapat memantau urus niaga mata wang digital dengan lebih baik, yang beberapa pihak menganggap akan meningkatkan pengawasan kewangan dan kewangan. DCEP juga dapat mengurangkan kos yang terlibat dalam penyelenggaraan dan kitar semula wang kertas dan syiling.

Pada dasarnya, DCEP bersedia menjadi versi digital RMB.

Tambahan lagi, penerbitan DCEP kondusif untuk mempromosikan pengantarabangsaan RMB dan membentuk semula sistem pembayaran rentas sempadan semasa. Ini kerana sebelum Sistem Pembayaran Antara Bank Antara Bank (CIPS) RMB ditayangkan pada awal Oktober 2015, penjelasan dan penyelesaian rentas sempadan RMB terutama dilakukan melalui CHIPS (Sistem Pembayaran Antara Bank Clearing House) atau SWIFT (Society for Worldwide Interbank Telekomunikasi Kewangan). Namun, ada yang menganggap bahawa kedua-dua sistem CHIPS dan SWIFT mempunyai kelemahan yang fatal. Pertama, CHIPS adalah syarikat AS. Walaupun SWIFT, khususnya, dianggap sebagai keprihatinan bagi orang Cina kerana karena pijakannya dalam sistem perbankan antarabangsa, hampir mustahil untuk menggunakan SWIFT untuk pindahan antara bank di seluruh negara. Oleh itu, siapa sahaja yang mengendalikan pusat data SWIFT akan mempunyai akses ke maklumat mengenai hampir setiap pengiriman wang rentas sempadan, yang menurut beberapa orang di China adalah AS. Ini kerana walaupun SWIFT mengaku sebagai organisasi antarabangsa yang berkecuali, 12 daripada 25 pengarah itu sama ada dari AS dan sekutunya. Juga, ia data transaksi didapati telah dibekalkan ke AS. Oleh itu, dianggap bahawa China ditahan oleh AS melalui sistem SWIFT, dan dengan demikian, dalam mengantarabangsakan RMB- China memerlukan sistem perbankannya sendiri di seluruh dunia- iaitu DCEP.

Oleh itu orang Cina menganggap bahawa adalah syarat untuk membentuk rangkaian penjelasan mata wang baru.

Menurut media China, DCEP dilihat sebagai “Gelombang ke-3“Bertujuan untuk AS.

Sejarah dan perkembangan DCEP

Pembangunan DCEP bermula pada tahun 2014 dengan penubuhan sebuah institusi penyelidikan yang dikhaskan untuk mata wang digital dan melihat bagaimana meningkatkan sistem Yuan Tiongkok dengan teknologi blockchain. Namun pada tahun 2014 hingga 2018, proses pembangunan menjadi perlahan, mungkin kerana sifat Bitcoin atau blockchain yang terdesentralisasi tidak sesuai dengan sifat Renminbi sebagai mata wang nasional yang sah. Segala-galanya meningkat dengan cepat menjelang akhir tahun 2019 namun ini secara langsung disebabkan oleh Facebook yang bersedia melancarkan Libra, terutama sebagai rakan kongsi Persatuan Libra dan mata wang yang akan disokong oleh Libra telah secara sedar menolak China. Oleh itu, dengan merasakan persaingan yang sengit, bank pusat China merasakan tekanan yang sangat besar untuk segera mempercepat persaingan global ke arah mata wang digital.

Bekas Naib ketua Majlis Nasional untuk Tabung Keselamatan Sosial PBoC diumumkan pada 22 Jun 2020 bahawa China telah melengkapkan infrastruktur backend DCEP. Akhirnya, bandar-bandar China lain, syarikat asing dan tempat untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 yang dianjurkan oleh China akan mengambil bahagian dalam ujian percubaan DCEP (lihat di bawah).

DCEP bukan untuk spekulasi

China telah secara jelas menyatakan bahawa Mata Wang Digital Nasional mereka bukan untuk spekulasi. Mu Changchun, Ketua Institut Mata Wang Digital Bank Rakyat China menjadikannya “bentuk digital yuan”. Ia adalah mata wang yang dikeluarkan secara berpusat dan berdaulat dan akan ada tidak ada spekulasi terhadap nilainya. Ini mengecewakan komuniti dalam talian di China, di mana beberapa netizen berkomentar “Jadi tidak akan ada kesenangan di dalamnya” di Sina.com

Mata wang itu bukan untuk spekulasi. Ia berbeza dengan bitcoin atau token stabil

Mu Changchun, institusi penyelidikan mata wang digital PBoC

Tidak mungkin menambang DCEP atau mempertaruhkan rangkaian DCEP.

Penyebaran dan Pembahagian

Menurut majalah Caijing, the institusi perintis untuk DCEP akan menjadi 4 bank milik negara utama iaitu China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China dan Industrial and Commercial Bank of China. Penyebaran awal ini akan berfungsi sebagai ujian pengeluaran rasmi untuk sistem mata wang, di mana rangkaian dan keselamatan akan disahkan. Pada fasa kedua, DCEP akan diedarkan kepada syarikat fintech besar seperti Tencent dan Alibaba untuk digunakan di Bayaran WeChat dan AliPay masing-masing.

DCEP akan beroperasi pada sistem dua peringkat

Penerbitan dan pengedaran DCEP akan didasarkan pada sistem dua peringkat.

Tahap pertama adalah urus niaga antara PBoC dan pengantara. Perantara ini adalah institusi kewangan (contohnya 4 bank milik negara utama iaitu China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China dan Industrial and Commercial Bank of China) dan institusi bukan kewangan seperti Alibaba, Tencent dan UnionPay . Di sini, PBoC akan isu DCEP kepada perantara.

Tahap kedua adalah antara perantara yang disebutkan di atas dan peserta di pasaran runcit seperti syarikat (mis. Kedai runcit) dan individu seperti anda dan saya. Di peringkat ini, perantara yang telah menerima DCEP akan mengedar kepada peserta runcit supaya dapat beredar di pasaran mis. melalui orang membeli barang di kedai dll.

Perbezaan utama dalam penerbitan dan pengedaran DCEP berbanding dengan wang tunai tradisional adalah hakikat bahawa DCEP akan dipindahkan melalui dompet elektronik, dan bukannya akaun bank.

Sistem dua peringkat DCEPDCEP akan beroperasi pada sistem dua peringkat (Kredit gambar: https://www.rieti.go.jp/en/china/19122701.html)

China telah melengkapkan infrastruktur backend untuk DCEP

China telah melengkapkan infrastruktur backend DCEP, serta penetapan parameter, penyelidikan dan pengembangan ke fungsinya, ujian debug bersama bersama dan lain-lain walaupun ujian berterusan masih diperlukan. Menurut netizen yang memperoleh tangkapan skrin dari beta tertutup, dompet DCEP akan menyokong beberapa fungsi utama termasuk: pertukaran aset digital, pengurusan dompet, kemampuan untuk melihat transaksi yang lalu. Fungsi lain termasuk pembayaran melalui kod QR, kiriman wang dan pembayaran mudah alih.

ImejImej DCEP Wallet dan penyatuan ke dalam Aplikasi Alipay dan Bank of China (sumber: Twitter Matthew Graham)

Gambar lain yang beredar dalam talian kelihatan dari dompet DCEP Bank of China. Seperti yang dapat dilihat dari gambar, dompet akan membolehkan mata wang dihantar, diterima dan ditukar dll, serta antara muka yang ringkas dan jelas yang menunjukkan sejarah transaksi pengguna.

Dompet BOC DCEPDompet BOC DCEP

Bagaimana DCEP akan diuji?

Pada 17 Ogos 2020, CCTV 2, televisyen nasional China mengesahkan bahawa DCEP pertama kali akan menjalani ujian percubaan dalam apa yang mereka sebut sebagai “kaedah 4 + 1”. Maksudnya, pertama kali akan diadakan ujian perintis di Shenzhen, Chengdu, Suzhou, Xiong’an dan beberapa lokasi di mana Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 akan diadakan.

Laporan dari CCTV juga telah mengesahkan bahawa beberapa pekerja pemerintah di Suzhou telah menerima sebahagian dari gaji mereka melalui DCEP.

Penganalisis percaya bahawa sebelum program perintis diperluas secara besar-besaran, pihak berkuasa kewangan perlu menyelesaikan masalah utama seperti masalah teknikal dan promosi pasaran, sehingga orang menjadi lebih terbiasa menggunakan mata wang digital.

Akhirnya, ujian akan diperluas ke 28 bandar dan wilayah termasuk Beijing, Shanghai, Guangzhou dan Hong Kong Macau Greater Bay Area. Pengembangan ini bermaksud bahawa liputan ujian rintis dapat merangkumi pangkalan pengguna berpotensi sekitar 400 juta orang – 29% dari populasi China.

Syarikat asing seperti McDonalds, Starbucks juga akan menguji DCEP

Bersama dengan beberapa hotel tempatan, pasar raya tanpa pemandu, loker pos, kedai roti, kedai buku, dan gimnasium, syarikat asing seperti Starbucks, McDonald’s, dan Subway telah diumumkan sebagai syarikat yang akan berpartisipasi dalam pengujian DCEP. Pengumuman itu dibuat pada 22 April 2020 di sebuah acara yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara dan sebanyak 19 syarikat akan mengambil bahagian dalam ujian ini.

Pasar raya tanpa pemandu Jingdong akan menjadi salah satu tempat pertama untuk menguji DCEP

CCTV China telah mengesahkan bahawa di Xiong’an, McDonalds dan 19 syarikat lain sudah mula menguji DCEP.

Pedagang mesti menerima DCEP

Pemerintah pusat telah mewajibkan semua pedagang yang menerima pembayaran digital (seperti Apple Pay, AliPay dan WeChat) membayar mesti terima DCEP. Ini akan memberi DCEP penerimaan besar di seluruh negara di China, dengan setiap pedagang berkewajiban untuk berpartisipasi atau menghadapi kemungkinan kehilangan lesen perniagaan mereka. Ini akan menjadikan DCEP sebagai mata wang digital yang paling diterima di dunia.

Huawei Bayar untuk Menyokong DCEP

Pada sidang media pada 30 Oktober 2020, Huawei, dengan hubungan erat dengan Kerajaan China telah mengumumkan Huawei Mate40 adalah telefon pintar pertama yang membolehkan dompet perkakasan untuk DCEP. Huawei juga telah mengesahkan di platform media sosial Weibo bahawa ia akan mempunyai kemampuan untuk memulakan transaksi walaupun dalam keadaan luar talian. Di belakang Huawei, syarikat pesaing Tencent juga telah menyatakan bahawa mereka akan menyokong DCEP di Platform pembayaran WeChat.

Ujian DCEP pada orang awam

RMB 10 juta dalam DCEP akan diberikan untuk memilih penduduk Shenzhen

Shenzhen akan memberikan penduduk tempatan RMB 10 juta (US $ 1.47 juta) di DCEP melalui loteri pada 11 Oktober 2020. Daerah Luohu Shenzhen akan mengedarkan sejumlah 50,000 “paket merah” digital yang masing-masing mengandungi RMB 200 (AS $ 30) kepada penduduk yang telah mendaftar loteri ini di iShenzhen, aplikasi perkhidmatan awam berasaskan blockchain yang dikendalikan oleh Kerajaan Shenzhen.

Pemenang akan diumumkan pada 11 Oktober 2020 dan dapat menerima paket merah DCEP mereka melalui e-wallet di Aplikasi Renminbi Digital. Berikut adalah gambaran bagaimana bungkusan bertuah itu:

Mereka akan dapat menghabiskan DCEP di 3,389 kedai yang ditentukan di Luohu dari 12 hingga 18 Oktober 2020.

Walaupun hanya 50,000 paket digital yang tersedia, undian DCEP tetap ada menarik hampir 2 juta penduduk Shenzhen (15% penduduk) untuk mendaftar. Bermakna hanya 2.61% pemohon yang bertuah dapat memperoleh beberapa DCEP. Ini adalah kali pertama PBoC memasukkan orang awam dalam ujian.

Pemenang menerima pesanan teks pada 12 Oktober 2020 yang mengarahkan mereka memuat turun aplikasi yang ditentukan di Android atau Apple. Pada Aplikasi Digital Renminbi ini, yang tidak tersedia untuk muat turun awam, pengguna perlu membuka e-dompet untuk menerima DCEP. Oleh itu, sebilangan orang bertanya bagaimana warga tua atau kanak-kanak akan dapat menggunakan DCEP ketika akhirnya dilancarkan.

Sementara itu, kita sudah dapat melihat bahawa China membuka jalan untuk menerima DCEP. Dari media sosial Cina, kita sudah dapat melihat bahawa DCEP secara umum disebut sebagai “E-CNY” atau 数字 人民币 (Terjemahan: RMB Digital). Mesin tiket metro Shenzhen sudah mengaktifkan ciri untuk menambah kad metro anda dengan DCEP, dan beberapa premis komersial mempunyai tanda “DCEP diterima di sini”.

Metro dan kedai Shenzhen membuka jalan untuk menerima DCEPMetro dan kedai Shenzhen membuka jalan untuk menerima DCEP (Kredit gambar: Weibo)

Ujian DCEP di Suzhou

Pemberian DCEP kedua ini akan diadakan di Suzhou, China dan akan bermula pada 12 Disember 2020. Kali ini akan ada sejumlah 10,000 pemenang yang akan dapat menghabiskan DCEP di kedai-kedai yang ditentukan. Pilihan pada 12 Disember adalah penting kerana ia dianggap sebagai festival membeli-belah utama lain di China, mirip dengan “double eleven” pada 11 November setiap tahun.

Lebih banyak ujian di Shenzhen pada tahun 2021

Pada 11 Januari 2021, Shenzhen sekali lagi memberikan DCEP bernilai RMB 20 juta untuk ujian awam. Warganegara yang bernasib baik mempunyai masa sehingga 17 Januari 2021 untuk menghabiskan sampul surat merah mereka.

Pedagang China mana yang sudah menyokong pembayaran DCEP?

Lebih daripada 10,000 peniaga telah mengambil bahagian dalam ujian DCEP. Peruncit dalam talian utama berikut sudah mendapat sokongan untuk mata wang digital China: JD.com (platform e-dagang terbesar di China), Didi (perkhidmatan pengangkutan), Meituan

(perkhidmatan penghantaran makanan), Bilibili (platform streaming video).

Hong Kong akan mengambil bahagian dalam ujian DCEP rentas sempadan

Pada 4 Disember 2020, Penguasa Kewangan Hong Kong (HKMA) disahkan ia bekerjasama dengan Institut Mata Wang Digital Bank Rakyat China untuk ujian percubaan teknikal DCEP untuk pembayaran lintas-batas. Pada masa ini, persiapan teknikal awal untuk ujian tersebut sedang dijalankan. HKMA optimis tentang penggunaan DCEP untuk pembayaran rentas sempadan, kerana RMB sudah digunakan di Hong Kong dan populariti pelancongan rentas sempadan antara China dan Hong Kong.

China Construction Bank melancarkan dompet DCEP

Pada 29 Ogos 2020, China Construction Bank (CCB) telah melancarkan dompet DCEP. Pengguna salah satu daripada empat bank perdagangan milik negara besar China mendapati bahawa ciri dompet DCEP tersedia di dalam aplikasi mudah alih mereka. Pengguna juga dapat menavigasi ke dompet yuan digital dan mengaktifkannya dengan mendaftarkan nombor telefon bimbit mereka.

Jelas sekali berita mengenai penyebaran ini seperti kebakaran di kalangan komuniti cryptocurrency China dan media sosial. Beberapa pengguna bahkan dilaporkan dapat melakukan transaksi kecil dengan menghubungkan akaun CCB mereka dengan dompet DCEP. Menurut gambar di bawah yang diedarkan, nampaknya setelah mengaktifkan dompet, pengguna akan diberikan ID dompet tertentu untuk bertransaksi antara dompet dan akaun bank mereka (gambar kiri). Antaramuka utama (gambar tengah) juga menunjukkan beberapa ciri seperti deposit / pengeluaran, melihat maklumat transaksi terperinci, menghubungkan akaun bank anda dengan dompet DCEP, kemampuan untuk “memberi” paket merah, pembayaran balik kad kredit, menaik taraf dan membatalkan dompet DCEP . Gambar yang tepat juga menunjukkan kemampuan untuk membayar / menerima / memindahkan dana dengan satu klik mudah, atau untuk mengimbas dompet pengguna lain. Fungsi “paket merah” juga menarik, kerana ia mengambil halaman dari ciri paket merah WeChat yang popular yang membolehkan orang memberikan sejumlah wang kepada orang lain. Hanya penerima yang melihat jumlah yang diberikan ketika mereka “membuka” paket. Ciri ini sangat popular semasa Tahun Baru Cina, di mana pengurus atau atasan akan mandi paket merah maya di seluruh kumpulan sembang WeChat syarikat mereka agar pekerja dapat mengumpulkan dengan teruja.

Akhirnya, pengguna dapat menghantar / menerima mata wang digital kepada orang lain dengan memasukkan ID dompet unik mereka atau nombor telefon yang dikaitkan dengan akaun bank.

Dompet CCB DCEPDompet CCB DCEP

Walau bagaimanapun, CCB telah melumpuhkan ciri dompet DCEP dari akses awam, tetapi tidak sebelum ia mendapat perhatian besar. Pengguna yang mencari dompet ini sekarang hanya akan mendapat mesej ralat yang mengatakan bahawa fungsi tersebut belum tersedia secara rasmi untuk umum.

Tencent untuk menjadi rakan utama DCEP

Tencent’s Meituan Dianping mempunyai dalam perbincangan dengan sayap penyelidikan PBoC mengenai penggunaan dunia nyata untuk DCEP. Meituan Dianping menawarkan transaksi berbilion dolar setiap hari di platform aplikasi mudah alih mereka yang menawarkan perkhidmatan seperti penghantaran makanan (serupa dengan UberEats), B&Tempahan B (serupa dengan AirBnb), perkhidmatan pengangkutan, perkongsian basikal, belanja runcit dan banyak lagi. Pada dasarnya bagi mereka yang berada di China, semua keperluan harian anda dapat dipenuhi di ekosistem Meituan.

Sayap penyelidikan PBoC juga sedang berbincang dengan syarikat lain yang disokong Tencent, Bilibili Inc. yang menyediakan perkhidmatan streaming video. Jadi sementara spesifikasi perkongsian belum diselesaikan, kemungkinan kerjasama tersebut akan sangat besar untuk penggunaan DCEP secara besar-besaran di China.

Syarikat-syarikat ini bergabung dengan syarikat gergasi yang ada seperti Didi Chuxing, aplikasi perjalanan yang bergabung dengan Uber China pada tahun 2016 dan juga mempunyai jutaan dolar dalam transaksi harian.

Ekosistem MeituanEkosistem Meituan (Kredit gambar: GGVCAPITAL)

Apakah perbezaan antara DCEP, Libra, Bitcoin dan Tunai? Perbandingan

Berikut adalah perbandingan antara pelbagai ciri antara DCEP, Libra, Bitcoin dan Tunai:

DCEP LIBRA BITCOIN TUNAI
Tanpa Nama? Boleh dibuat tanpa nama Ya Ya Ya
Jenis teknologi blockchain yang digunakan? Kontrak pintar, kriptografi asimetri dll. Rangkaian blok konsortium Rangkaian blok awam Tiada
Kecekapan? Tinggi Tinggi Rendah Rendah
Desentralisasi? Tidak Sebahagiannya Ya Tidak
Turun naik? Rendah Rendah Tinggi Rendah
Kemudahalihan? Tinggi Tinggi Sedang Rendah
Keselamatan? Tinggi Tinggi Tinggi Rendah
Sokongan pembayaran luar talian? Ya Tidak Tidak Ya
Kelajuan transaksi (TPS / saat)? 220,000 1,000 7 N / A
Status? Menjalani ujian Dalam pembangunan Dalam edaran Dalam edaran

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai DCEP, Libra, Bitcoin dan Tunai dibandingkan.

Pembayaran berdasarkan NFC Contact

Menurut Blockchain Sina rasmi, DCEP akan mempunyai pilihan pembayaran berdasarkan NFC yang tidak memerlukan peranti berada dalam talian semasa pemindahan. Ini akan diganti sebagai penggantian wang kertas secara langsung, kerana DCEP akan dapat digunakan di kawasan tanpa liputan internet. Di samping itu, DCEP tidak memerlukan peranti mudah alih terikat dengan akaun bank – yang bermaksud penduduk yang tidak mempunyai bank juga akan mempunyai akses ke mata wang digital.

Dengan ciri pembayaran tekan DCEP, orang dapat memindahkan wang hanya dengan mengetuk dua telefon bersama, tanpa menggunakan Internet. Jadi DCEP tidak sama seperti blockchain, tetapi ia adalah varian mereka sendiri.

Mesin ATM DCEP?

Sumber berita China melaporkan bahawa Bank Pertanian China akan menjadi bank pertama yang melancarkan mesin ATM DCEP yang akan mempunyai fungsi RMB digital.

Amanat untuk menggunakan Blockchain

China telah mewujudkan inisiatif di seluruh negara untuk mendorong Penerapan Blockchain. Presiden Xi Jinping telah memberi mandat bahawa ‘pengembangan teknologi blockchain negara harus dipercepat’ pada 24 Oktober di depan Biro Politik. Ucapan ini juga diucapkan oleh Li Wei, ketua People’s Bank of China. Pada bulan April 2020, China melancarkan Rangkaian Perkhidmatan Blockchain untuk menyatukan semua projek berkaitan Blockchain di Bangsa.

China telah mengadopsi “Blockchain, bukan Cryptocurrency”, di mana kelebihan Blockchain diserlahkan. Sebaliknya, cryptocurrency yang berasal dari Blockchain ditekan kerana Cryptocurrency Exchanges dan ICO dilarang di negara ini.

China dijangka membelanjakan $ 1,42 Billion USD untuk pembangunan blockchain menjelang 2020

Penyelidikan Statista Lapor

DCEP adalah Mata Wang Berpusat

DCEP adalah mata wang digital yang dijalankan di rangkaian swasta terpusat – Bank Pusat China mempunyai akses dan kawalan mata wang sepenuhnya. Ini sangat berbeza dengan Bitcoin, yang mempunyai rangkaian desentralisasi terbuka di mana tidak ada pemimpin terpusat. Dalam hal DCEP, bank pusat China mempunyai kemampuan untuk membuat atau menghancurkan DCEP.

Berniaga DCEP? Platform apa yang menyokong DCEP?

Beberapa jam selepas DCEP diumumkan, pelbagai pertukaran China (berpotensi penipuan) telah disenaraikan IOU atau klon tiruan DCEP. Penting untuk mengetahui bahawa DCEP pada masa ini hanya diedarkan ke bank yang bekerja dengan PBoC dan tidak akan tersedia untuk orang ramai. Sekiranya anda ingin mengetahui apakah pertukaran yang mempunyai reputasi baik, lihat panduan pertukaran cryptocurrency teratas kami. Sangat digalakkan untuk TIDAK memperdagangkan DCEP sehingga dilancarkan secara rasmi kerana tidak ada jaminan pertukaran mempunyai akses ke mata wang digital.

Klon tiruan DCEP sudah diperdagangkan di (berpotensi) pertukaran penipuan.

Cara membeli DCEP?

Pada masa ini DCEP hanya tersedia untuk bank lain yang bekerja dengan People’s Bank of China. Ini akhirnya akan terbuka kepada masyarakat umum pada tahun 2020. Pada masa ini tidak ada pertukaran cryptocurrency yang memperdagangkan DCEP.

Adakah DCEP merupakan cabaran kepada sistem kewangan AS?

Pandangan yang luar biasa nampaknya ya, baik dari perspektif China dan AS. Menurut statistik Bank Dunia, 1.7 bilion orang dewasa di seluruh dunia menggunakan wang tunai kerana mereka tidak mempunyai akaun bank. Walau bagaimanapun, dua pertiga daripada populasi ini memiliki telefon bimbit, yang boleh digunakan untuk melakukan transaksi wang. Inilah yang berlaku di China, di mana pembayaran mudah alih seperti Alipay atau WeChat Pay mempunyai lebih daripada 1.7 bilion pelanggan di seluruh China. Pada masa ini, kedua syarikat pembayaran dalam talian mengendalikan lebih banyak pembayaran setiap bulan daripada yang dilakukan oleh Paypal pada keseluruhan tahun 2017 (iaitu USD 451 bilion). Sangat biasa di China apabila melihat penjual jalanan menerima pembayaran Alipay atau WeChat.

Alipay dan WeChat diterima di kedai sewa ATV

Dengan adanya infrastruktur pembayaran dompet mudah alih, kerjasama mereka dengan PBoC dapat menjadi jawapan untuk menyebarkan DCEP ke luar negara. Ini sesuai dengan “Belt and Road Initiative” China, yang bertujuan untuk membina jalan perdagangan baru yang menghubungkan Asia dengan Eropah dan Afrika. Ideanya adalah bahawa dengan DCEP digunakan oleh dompet mudah alih, populasi di sepanjang Belt and Road dapat dihubungkan, melewati infrastruktur kewangan yang ada sepenuhnya dan memberi peluang kepada orang yang tidak bank untuk membayar pembelian dalam talian dan membina simpanan mereka.

Keyakinan terhadap Fed Chair mencapai titik tertinggi sejak Era Greenspan ...Jerome Powell, Pengerusi Federal Reserve

Di AS, pemerintah tidak melihat permintaan untuk mata wang digital. Dalam surat dari Ketua Federal Reserve, Jerome Powell, dia berpendapat bahawa banyak cabaran yang ingin diselesaikan oleh mata wang digital tidak berlaku untuk AS. Pada pandangannya, landskap pembayaran AS sudah sangat kompetitif dan inovatif, dengan banyak pilihan pembayaran digital untuk pengguna. Powell juga berkomentar, menyuarakan sentimen para penggubal undang-undang AS yang menentang Libra, bahawa pembayaran digital di mana anda akan mengetahui dan dapat mengesan setiap pembayaran tidak menarik bagi AS..

Sementara Jawatankuasa Dalaman Perkhidmatan Kewangan juga melihat Libra berpotensi menimbulkan kebimbangan keselamatan negara, pemerhati menganggap cabaran dari China tidak dipandang serius. Kerana di sisi lain, China bimbang Libra akan memperkuat dominasi Dolar AS dan oleh itu sedang berusaha untuk melacak pelancaran DCEP dengan pantas. Dan kemungkinan China akan mengatasi ancaman dari Libra.

Dari perspektif yang lebih luas, ada yang berpendapat bahawa DCEP dapat digunakan sebagai senjata menentang AS dalam perang ekonomi. Ini kerana apabila DCEP diterima di seberang Belt and Road, China akan memiliki kekuatan pengawasan total dan kawalan terhadap kegiatan ekonomi yang berpotensi setengah penduduk dunia. DCEP akan membolehkan China mengesan perbelanjaan dan transaksi semua orang, dan dapat merampas atau mengunci aset digital pelanggan di dompet mudah alih mereka. Kami telah melihatnya di China, di mana bersama dengan “sistem kredit sosial”, berjuta-juta orang telah dilarang membeli tiket penerbangan menggunakan dompet mudah alih mereka.

Penampilan di rancangan debat televisyen China “Tiger Talk”

Pada 29 Ogos 2020, saya muncul di rancangan Televisyen Phoenix China “Tiger Talk” (一 虎 一席談). Tiger Talk adalah salah satu rancangan paling lama yang ditayangkan di Phoenix TV, setiap minggu mereka mengadakan perbahasan mengenai isu atau acara utama masyarakat, dan akan mengundang pakar, akademik dan tetamu untuk turut serta dalam perbincangan tersebut. Saya dijemput oleh Phoenix Television sebagai penganalisis luar negara untuk membincangkan topik minggu ini, iaitu, “DC / EP: pelepasan mata wang digital China, adakah ia akan menggegarkan hegemoni Dolar AS?”. Anda boleh menonton episodnya di sini.

Ceramah Harimau TinjuPenampilan tetamu di Tiger Talk

Implikasi DCEP pada Bitcoin dan cryptocurrency

Pada mulanya, perlu diingat bahawa DCEP dan Bitcoin / cryptocurrency sangat berbeza. Perbezaan utama adalah bahawa DCEP tidak semestinya menggunakan teknologi blockchain dan bahawa ia adalah mata wang terpusat di bawah kawalan pihak berkuasa terpusat. Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara DCEP, Libra, Bitcoin dan Tunai.

Walau bagaimanapun, promosi DCEP secara besar-besaran di televisyen nasional pada bulan Ogos 2020 tentunya menguatkan dan mempersiapkan warga China untuk versi digital RMB. Pelancaran DCEP secara beransur-ansur juga akan membuat rata-rata rakyat terbiasa dengan penggunaan mata wang digital yang sebenarnya.

Akibatnya, banyak orang dengan bersemangat membuat spekulasi mengenai kemungkinan adanya jambatan antara DCEP dan pelbagai projek blockchain yang ada- dengan beberapa projek menyatakan bahawa mereka akan menjadi projek pertama yang dilancarkan di DCEP. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa kita tidak mengetahui perincian teknikal penuh DCEP, jadi kita tidak tahu bagaimana jambatan antara blockchain dan DCEP ini akan berfungsi, jika tidak. Faktanya, China pada masa ini sangat memusuhi cryptocurrency, ini kebanyakannya disebabkan oleh sejumlah penipuan cryptocurrency- seperti Plus Token. Hasilnya, kerajaan China telah menutup beberapa akaun bank yang didapati terlibat dalam pemindahan cryptocurrency dan melarang semua ICO, beberapa pertukaran cryptocurrency utama seperti Binance dan OKEx dan beberapa meja Over the Counter. Oleh itu, banyak lingkaran dan perbincangan cryptocurrency berlaku di bawah tanah, seperti dalam kumpulan WeChat peribadi.

Walau bagaimanapun, dalam media yang membingungkan, media rasmi PKC 消息 消息, Xinhua dan CCTV telah memberikan tajuk utama bahawa aset crypto adalah aset berprestasi terbaik tahun ini. Dovey Wan, Rakan Pengasas Primitive Ventures telah memperhatikan bahawa maksud sebenar di sebalik pendorong media ini sukar ditafsirkan, tetapi setakat ini komuniti cryptocurrency China melihat ini sebagai isyarat bahawa crypto telah mencapai puncaknya. Sementara itu, di bahagian Barat di Twitter, orang telah melihat ini sebagai isyarat banteng. Pada masa ini, tanpa sebarang gerakan atau berita lebih lanjut di China mengenai DCEP atau di bahagian cryptocurrency, kami hanya boleh menunggu dan melihat apakah langkah seterusnya China.

Hmm ini getaran propaganda yang menarik dari media rasmi PKC seperti “参考 消息”, Xinhua dan CCTV2

tajuk utama “cryptoasset adalah aset berprestasi terbaik YTD” dipaparkan di semua jalan, kertas berita, media dalam talian dan TV

Sangat jarang usaha yang diselaraskan pic.twitter.com/2g6VDsV5SE

– Dovey “Rug The Fiat” Wan&# 129680;&# 129430; (@DoveyWan) 25 September 2020

Adakah DeFi akan mendorong pemerintah untuk akhirnya menggunakan CBDC?

Decentralized Finance (DeFi) boleh dianggap sebagai cryptocurrency dan blockchain star pada tahun 2020, setelah menghidupkan semula pasaran cryptocurrency dan membawa beberapa kebangkitan dan positif yang sangat diperlukan. Tetapi apa itu DeFi? Ringkasnya, DeFi berusaha membawa perbankan tradisional ke industri yang sedang berkembang, tetapi dengan kelainan: ia akan menjadi sumber terbuka, terdesentralisasi, murah dan akan mengurangkan orang tengah.

Jadi apa yang dapat dilakukan oleh bank pusat dan pemerintah untuk mempertahankan status quo dominan mereka sambil memanfaatkan teknologi yang dapat dibawa oleh DeFi? Jawapannya ialah dengan membuat CBDC. Didalam Forbes artikel, penulis menunjukkan bahawa CBDC akan menjadi langkah positif bagi pemerintah kerana ia mengaut wang sambil membolehkan pengguna menikmati kelebihan transaksi yang lebih murah dan lebih cepat.

Artikel ini juga menyentuh liputan DCEP kami dan membincangkan kemajuan China dalam menguji DCEP yang berbeza dengan kemajuan memperkenalkan CBDC di AS. Ini menunjukkan bahawa pemerintah dan institusi, bagaimanapun, harus cepat mengejar ketinggalan kerana penyelesaian DeFi baru dalam pembayaran, gadai janji, insurans dll dibuat setiap minggu, dan kumpulan inovator fintech ini berkembang. Inovator ini mencabar status quo, dan dengan kelebihan DeFi yang semakin meningkat, tidak lama lagi mungkin ada pesaing nyata yang akan menarik perhatian pengguna-pengguna.

Bilakah DCEP akan dilancarkan secara rasmi?

Masih belum ada jadual waktu khusus untuk debut rasmi DCEP. Walaupun untuk saat ini beberapa pakar telah mengungkapkan kepada China Daily, sebuah outlet berita di China bahwa sebelum DCEP diluncurkan secara resmi, mungkin masih perlu ada penyesuaian terhadap rencana awal karena situasinya jauh lebih “rumit”. Para pakar juga mendedahkan bahawa tidak jelas apakah DCEP dapat melakukan debut pada separuh kedua tahun 2020, walaupun rancangan untuk pengembangannya pasti telah diperbaiki oleh PBoC.

Catatan: Penerbitan sebelumnya telah menyebut mata wang negara sebagai CBDC.

Dikemas kini: 7 Oktober 2020 mengenai apakah DeFi akan mendorong pemerintah untuk menggunakan CBDC.

Adakah DCEP disokong oleh Emas?

Jawapan mudah adalah “Tidak”. Pada episod Kitco News baru-baru ini, wartawan Max Kaiser mendakwa bahawa China akan melancarkan cryptocurrency yang disokong emas, dengan tujuan untuk menghancurkan USD sebagai mata wang rizab. Dia menambah bahawa China telah mengumpulkan sebanyak 20,000 tan emas. Namun ini hanya spekulasi – China tidak mempunyai rancangan untuk kembali ke Piawaian Emas atau mengeluarkan cryptocurrency yang disokong emas.

Adakah DCEP akan dapat dikendalikan dengan Cryptocurrency yang lain

Terdapat banyak rancangan untuk membina gateway yang membolehkan pertukaran DCEP ke cryptocurrency lain. Projek seperti Algorand telah menyatakan bahawa mereka ingin menyokong DCEP dan membina jambatan yang mungkin untuk menukar mata wang ini. Namun, kerana perincian teknikal DCEP belum terungkap sepenuhnya, jambatan seperti itu belum dibina.

Sumber:

https://www.forbes.com/sites/lukefitzpatrick/2020/10/06/defi-may-push-governments-to-adopt-cbdcs/#2d2c1f6f3f5e

https://www.asiacryptotoday.com/how-china-and-the-world-reacted-to-xi-jinpings-blockchain-comments

https://venturebeat.com/2019/09/15/wake-up-us-federation-reserve-china-just-showed-how-digital-currency-is-done/

https://www.reuters.com/article/us-china-blockchain-idUSKBN1X704A

https://u.today/just-in-chinese-central-bank-to-launch-digital-currency-called-dcep

https://beincrypto.com/chinas-dcep-to-be-worlds-first-national-digital-currency-says-ccie-vice-ch Chair/

https://qz.com/1710850/chinas-central-bank-could-gain-from-a-digital-yuan-cbdc/

https://www.asiacryptotoday.com/news/china-digital-yuan-dcep/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me