Ulog na Ethereum 2.0 napokon je uživo. Međutim, postupak povezivanja vaših Ethereum (ETH) kovanica može biti pomalo lukav. Nije sve u slanju 32 ETH na ugovor. Ako to učinite, na kraju ćete izgubiti sredstva. U ovom ćemo uputstvu pokriti kako se povezati s ugovorom o ulozima ETH putem čvora za provjeru valjanosti. Nadalje, koristit ćemo Allnodes, ne skrbnička platforma za hosting čvorova.

YouTube poster

Kako postaviti ETH 2.0 validator?

Prvo, vaš Ethereum novčanik trebao bi imati 32 kovanice ETH potrebne u ugovoru. Imajte na umu da se interakcija s Ethereum blockchain-om vrši putem MetaMaska. Stoga svoj MetaMask morate financirati putem hardvera ili softverskog novčanika.

Stajaća odredišna stranica Allnodes Ethereum 2.0 (izvor: Web stranica Allnodes Ethereum 2.0)

Putovanje započinje na Allnodes. Platforma se brine za tehnički bit čvorova hostinga za relativno nisku naknadu, iako to ovisi o odabranom hosting paketu. Platforma podržava više načina plaćanja, uključujući Bitcoin i druge kriptovalute.

Kliknite unos Ethereuma u gornjem desnom kutu, a u novom prozoru koji se otvori odaberite “Host ETH 2.0”.

Ako ste novi u Allnodes, izradite račun; u suprotnom, prijavite se na svoj račun.

Odaberite svoj plan.

Spojite se na MetaMask.

Launchpad ETH 2.0

Kliknite “Otvori ETH 2.0 Launchpad”, a zatim “Počnite”.

Launchpad Ethereum 2.0 (izvor: https://launchpad.ethereum.org/)

Postoje pododjeljci na lijevom oknu zaslona dobrodošlice, poput uvođenja eth2 faze 0, prijave i odgovornosti, između ostalog. Uz to, sadrži podatke o očekivanom prihodu. Na primjer, u odjeljku o odgovornostima stoji da čvor validatora donosi nagrade samo kada aktivno sudjeluje u mreži. Nažalost, učinci čvora koji je izvan mreže jednaki su dobiti ako je čvor izvan mreže.

Ostali kritični odjeljci:

  • Rizici rezanja – Ako se čvor kompromitira ili se loše ponaša, njegov se ulog smanjuje, posljedično smanjujući njegovu snagu uloga.
  • Rezervna mnemonika – To su posebne riječi koje se koriste za oporavak pohranjenog ETH. Za maksimalnu sigurnost, mnemotehniku ​​bi trebalo pisati na papiru, umjesto da je spremate na računalu.
  • Kašnjenje prijenosa – Za sada je interakcija s adresom pologa jedan od načina. Kao takav, kovanice možete samo položiti, a ne povući ili prenijeti.
  • Dugoročno predano – Ethereum ima izjavu o opredjeljenju napominjući da su čvorovi validatora u njemu dugoročno i da se ne mogu vratiti na prethodne verzije poput ETH 1.0.

U oknu za odabir klijenta postoji mogućnost pokretanja klijenta ETH 1.0. Iako je to moguće, skupo je i potrebno je određeno tehničko znanje.

Generiranje ključnih fraza za ETH 2.0

Sljedeći je prozor za generiranje parova ključeva. Prvo odaberite potreban broj čvorova za provjeru valjanosti ETH 2.0. Imajte na umu da svaki čvor zahtijeva polaganje 32 ETH u ugovor o stavljanju Ethereuma.

Zatim odaberite između Linux, Windows i Mac operativnih sustava.

U ovom ćemo primjeru postaviti čvor za provjeru valjanosti ETH 2.0 na računalu sa sustavom Windows.

Zastrašujući dio ovog dijela je taj što koristi sučelje naredbenog retka (CLI) umjesto grafičkog korisničkog sučelja (GUI), na što su ne-razvojni programeri naviknuti.

Preuzimanje i korištenje CLI-ja

Preuzmite CLI s Githuba klikom na vezu “preuzmite ga od programera”. Na stranici za preuzimanje odaberite izdanje koje se podudara s operativnim sustavom vašeg računala.

Izdvojite mapu u zip-u da biste otkrili datoteku pod nazivom “Depoziti”.

Datoteka “Depoziti” je CLI sučelje.

Da biste ga pokrenuli prema potrebi, držite tipku SHIFT i kliknite datoteku desnom tipkom miša kako biste otvorili opciju “Ovdje otvorite prozor PowerShell”.

Na prethodnoj stranici za preuzimanje, ispod popisa dostupnih preuzimanja, kopirajte naredbeni kod i zalijepite ga u otvoreni CLI prozor. Imajte na umu da bi ovaj prozor trebao imati plavu boju pozadine.

CLI prozor

Slijedite upute na zaslonu za uspješno izvršavanje naredbe.

Odaberite jezik i odaberite lozinku. MOLIM VAS zapamtite ovu lozinku; trebat će nam kasnije.

CLI će stvoriti jedinstvenu mnemotehniku. Mnemonic vam pomaže otključati vaš uloženi ETH kada transferi konačno krenu uživo. Stoga ga stavite na papir radi sigurnosti i pritisnite “Enter”. Unesite frazu.

U mapi s vašim CLI preuzimanjem stvorit će se nova mapa pod nazivom „validator keys“. Unutar ove mape imamo dvije datoteke; Podaci o depozitu i pohrana ključeva.

Polaganje datoteka na Launchpad

U odjeljku “Učitaj datoteku depozita” pritisnite “dodaj datoteku” i povucite i ispustite datoteku podataka o depozitu (Deposit.in).

Kliknite “Nastavi” i povežite se s MetaMask novčanikom koji bi trebao imati 32 ETH.

Pročitajte sažetak “Inicirajte transakciju” i dvaput provjerite adresu Ethereum depozita.

Potvrdite transakciju na MetaMasku. Status transakcije možete vidjeti na Etherscanu nakon što je uspješna.

Natrag na Allnodes

Krenimo od mjesta gdje smo krenuli na Allnodes. Potvrdite da ste generirali fraze ETH 2.0, uplatili podatke i u ugovor ubacili 32 ETH.

Sljedeći je korak odabir plana hostinga.

Povucite datoteke prema navedenom redoslijedu. To jest, datoteka podataka o depozitu, datoteka za pohranu ključeva i pružaju lozinku koju smo ranije generirali na CLI sučelju.

Sljedeći prozor na Allnodes prikazuje status vašeg čvora.

Imajte na umu da možete koristiti Allnodes za pokretanje više čvorova za provjeru valjanosti ETH 2.0.

I to je to.

Imajte na umu da status pologa možete vidjeti na Beacon Chain-u koristeći istu adresu kojom ste položili svoje kovanice u ugovor o ulozima ETH 2.0.

Zaključak

Ethereum Foundation kontinuirano razvija Ethereum 2.0 kako bi mogao raditi na širokom spektru računalnih uređaja. Gornji vodič o postavljanju čvora za provjeru valjanosti ETH 2.0 pomoću Allnodes pokriva svaki kutak procesa. Međutim, kritične detalje poput mnemotehnike i lozinki treba čuvati na sigurnom jer oni određuju pristup položenim kovanicama.

Uz to, vrijedi napomenuti da se postupak događa na tri platforme, Allnodes, ETH 2.0 Launchpad i CLI. Stoga tri sustava moraju skladno surađivati ​​kako bi postigli željeni ishod.

Najčešća pitanja:

Što ako nemate puni iznos?

Dobro pitanje. Prvo, NE. čvoru validatora potreban je puni iznos.

Može li ugovor o zalaganju ETH 2.0 trajati manje od 32 ETH?

Međutim, još uvijek možete uložiti niži iznos samo preko trećih strana kao što su berze kriptovaluta koje sudjeluju poput Binance i Coinbase.

Mogu li povući nagrade koje zaradim ulaganjem?

NE, tek dok ETH 2.0 dosegne fazu 1, koja će vjerojatno biti za godinu dana ili možda više.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me