Tukar Sushi ($ SUSHI) dijelaskan

Sebelum kita memulakan

Kami telah mengikuti peristiwa yang melibatkan Pertukaran Sushi dan pengasasnya “Chef Nomi”. Artikel ini akan tidak membuat komen atau kesimpulan mengenai tindakan Chef Nomi atau bagaimana SushiSwap dijalankan atau harus dijalankan. Artikel ini hanyalah penjelasan mengenai apa itu SushiSwap dan bagaimana menggunakan platform. Seperti semua projek pertanian hasil, SushiSwap melibatkan banyak risiko. Sesiapa yang berhasrat untuk mengambil bahagian dalam pertanian hasil mesti melakukan kajian penuh dan mempertimbangkan dengan teliti risiko yang timbul sebelumnya.

Apa itu SushiSwap ($ SUSHI)?

SushiSwap adalah platform kumpulan kecairan kewangan terdesentralisasi (DeFi) terbaru. Dengan SushiSwap, orang dapat menambahkan token mereka ke dalam kumpulan kecairan dan memperoleh. Dalam artikel ini, kita akan melihat platform Sushi Swap dan cara berpartisipasi dalam kumpulan kecairan. Sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian.

Bunyinya menarik? Mari selami.

Ringkasan

 • SushiSwap adalah platform yang membolehkan sesiapa sahaja memberikan kecairan. Sebagai balasannya, orang itu akan diberi token dan token SUSHI.
 • Pada 4 September 2020, terdapat 1 bilion dolar kecairan terkunci.
 • Kemungkinan APY sangat tinggi (sehingga 1,000%) di beberapa kumpulan kecairan. Anda boleh menyemak hasil semasa Papan Sushi.

Mengapa SushiSwap begitu popular?

Sushi Swap memasarkan dirinya sebagai Uniswap yang “diperbaiki dan mesra masyarakat”. Tidak seperti pertukaran tradisional seperti Binance di mana mereka menggunakan pembuat pasaran, SushiSwap adalah platform berorientasikan masyarakat di mana pengguna memberikan kecairan. Sebagai balasan, mereka mendapat ganjaran. Sesungguhnya, pengguna adalah pembuat pasaran.

Token SUSHI

Token SUSHI diberikan sebagai ganjaran untuk perlombongan kecairan. Token tersebut membolehkan pemegangnya mengambil bahagian dalam tata kelola platform dan memberi mereka sebahagian daripada bayaran yang dibayar kepada protokol oleh peniaga. Untuk tata kelola platform, pemegang SUSHI dapat mengemukakan SushiSwap Improvement Proposal (SIP) yang mana pemegang token dapat memilih dengan token mereka.

Sudah tentu, sebilangan orang juga membuat spekulasi mengenai harga SUSHI dan token tersebut boleh diperdagangkan di bursa utama seperti pertukaran Binance, FTX dan OKEx.

Kelebihan SushiSwap

Tidak ada polisi KYC (Ketahui Pelanggan Anda). Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh berniaga dan menyumbang kepada kumpulan kecairan. Platform ini tidak dibenarkan, bermaksud sesiapa sahaja boleh menyumbang berjuta-juta dolar tanpa meminta kebenaran.

Dapatkan token dari Sushi Swap. SUSHI adalah token asli Sushi Swap. Apabila anda menyumbang kepada kumpulan kecairan, anda memperoleh token sushi. Anda boleh menukar SUSHI dengan ETH.

Model Sushi Swap: 0.25% pergi terus ke penyedia kecairan aktif dan 0.05% ditukarkan kembali ke SUSHI dan diberikan kepada pemegang sushi.

Bunyinya menarik? Mari lawati halaman utama Sushi Swap.

Panduan pemula SushiSwap

Semasa pertama kali tiba di laman utama Sushi Swap, anda akan melihat ini:

Halaman utama Sushiswap.fiHalaman utama Sushiswap.fi

Klik “Buka Kunci Dompet” atau “Lihat Menu”, sama ada anda perlu menyambungkan dompet ETH anda ke platform ini.

Sushi Swap mempunyai pilihan untuk menggunakan MetaMask, WalletConnect atau banyak dompet bukan kustodian lain. Pilih salah satu pilihan anda.

Sambungkan dompetSambungkan dompet

Beri kebenaran untuk Meta Mask atau Wallet Connect untuk menyambung ke Sushi Swap. Setelah anda berhubung, anda sudah bersedia untuk menambahkan token anda ke dalam kumpulan kecairan.

Kolam kecairanKolam kecairan

Anda disajikan dengan pelbagai kumpulan kecairan (LP). Setiap kumpulan kecairan mempunyai hasil peratusan tahunan yang berbeza (APY).

Dalam contoh ini, saya akan menyumbang kepada kumpulan ETH-USDT. Saya menambahkan USDT saya ke dalam kumpulan kecairan. Sebagai balasannya, saya akan mendapat peratusan token USDT dan SUSHI. Fikirkan Sushi Swap sebagai model “bahagian hasil komuniti”.

Menyumbang kepada kumpulan kecairanMenyumbang kepada kumpulan kecairan

Untuk menyumbang ke kumpulan kecairan, klik “Setujui USDT-ETH UNI-V2 LP” dan beri kebenaran Meta Mask anda untuk memindahkan token anda ke kumpulan kecairan.

Bagaimana sekarang? Awak tunggu. Kotak “SUSHI yang diterima” harus diisi dengan SUSHI yang anda hasilkan. Anda boleh mengeluarkan token SUSHI anda pada bila-bila masa dengan mengklik “Harvest”.

Rundingan 2020 dan peta jalan baru!

Banyak perkara telah berlaku dalam ekosistem Sushiswap pada bulan-bulan terakhir: sekarang masanya untuk penyusunan semula cepat dan melihat apa yang akan dibawa oleh masa depan untuk projek ini!

Jumlah semua perkongsian yang diselesaikan oleh protokol tidak terkira banyaknya, tetapi salah satu yang paling penting, jika bukan yang paling penting, pastinya penggabungan dengan Yearn. Berita itu juga mencetuskan kontroversi: Sushiswap masih dianggap sebagai “copycat” Uniswap oleh beberapa orang, dan ketika Andre Cronje (ayah Yearn) menulis sebuah artikel tentang bagaimana sukar untuk membangun di Defi dan seberapa mudahnya siapa pun untuk melakukannya salin sahaja kod orang lain, ini tidak dilihat benar-benar koheren. Kerjasama itu dilahirkan untuk membolehkan kedua-dua pasukan bekerjasama di Deriswap.

Walaupun begitu, Sushiswap telah berkembang begitu banyak sehingga, menurut Mira Christanto (salah satu penganalisis data Messari) mereka “meletakkan masa lalu mereka di belakang” dan, tidak disokong oleh Venture Capital, mereka dapat bergerak lebih cepat daripada pesaing. Januari telah menyaksikan pertumbuhan yang nyata dalam TVL Sushiswap (sekarang pada $ 2.1 bilion), kebanyakan dengan perbelanjaan Uniswap.

Di antara tonggak penting pada tahun 2020, kami dapati Onsen, program insentif penambangan kecairan Sushiswap baru yang menggantikan Menu lama minggu ini. Ini menyatukan komuniti ke dalam ekosistem dan membolehkan token terpilih menjadi terakreditasi dan mengambil bahagian dalam program perlombongan. Laman web ini juga mempunyai susun atur baru dan versi ringan.

Peta Jalan 2021

Memandangkan tahun baru telah dimulakan, juga menarik untuk melihat apa yang sedang dilakukan Sushiswap untuk tahun 2021. Pasukan ini merilis panjang dan terperinci peta jalan pada awal Januari. Peningkatan yang ketara adalah seperti berikut:

 • Mirin akan menjadi versi baru protokol V3 Sushiswap yang ditingkatkan. Ini akan merangkumi banyak ciri baru seperti kumpulan francais, hasil berganda, penyesuaian hasil yang dinamik, dan banyak lagi yang anda boleh baca di sini.
 • Bentobox (yang seharusnya dilancarkan pada bulan Januari) lahir dalam fikiran pasukan sebagai Platform Pinjaman yang baru. Walaupun mereka sedang mengerjakan kodnya, itu menjadi sesuatu yang lebih banyak. Secara sederhana, ia akan menjadi peti besi tunggal yang menyimpan semua token untuk sebarang protokol dan pelanjutan masa depan. Ia akan menyokong beberapa oracle dan ia juga akan menguntungkan semua pemegang $ SUSHI.
 • Miso (Penawaran Sushi Permulaan Minimal) akan menjadi semacam peluncur token, yang dirancang untuk mendorong pelancaran projek baru di platform. Ini akan merangkumi pilihan penjualan orang ramai, IDO (Initial Dex Offering), lelongan dan banyak lagi. Kita boleh menganggapnya sebagai sesuatu yang serupa dengan peluncur Binance.
 • Oleh kerana yuran Ethereum dan akan terus meningkat pada masa akan datang sehingga ETH2 menjadi kenyataan, kebanyakan platform sedang mengkaji penyelesaian alternatif untuk penggunanya seperti kemungkinan Layer 2. Tidak seperti Uniswap, yang mengusahakan Rollup Optimistik, Sushiswap memutuskan untuk bergerak seiring dengan ekosistem Yearn yang lebih besar dan dengan itu mungkin akan menawarkan pilihan penggabungan Zk.

Bersama dengan semua berita besar ini, Sushiswap juga merancang untuk berpindah ke domain baru kerana yang lama, pada pandangan mereka, tidak cukup untuk menggambarkan kepelbagaian platform lagi. Peralihan ke struktur tadbir urus yang sepenuhnya terdesentralisasi juga dirancang pada akhir 2021. Akhir sekali, Sushiswap telah membuat halaman cadangan bagi orang untuk menyatakan idea mereka mengenai apa yang ingin mereka lihat di platform. Semua orang boleh menjadi tukang masak adalah tempat di mana anda dapat menyuarakan pendapat anda jika anda ingin mencadangkan idea baru.

Soalan Lazim

Adakah berisiko memberikan kecairan kepada SushiSwap?

Kumpulan itu dapat diretas jika kodnya tidak diaudit. Terdapat kes penggodam mengurus dana dari kontrak pintar. Ini membantu sekiranya kod tersebut diaudit oleh firma ternama. Dalam kes SushiSwap, telah diberikan “tinjauan keselamatan” (bukan audit) oleh Quantstamp. 10 masalah telah dikenal pasti tetapi ia tidak membawa maut. Selepas itu, Peckshield telah menyelesaikan audit di SushiSwap. Mereka tidak menemui masalah kritikal atau keparahan tinggi yang berkaitan dengan logistik perniagaan tetapi 2 masalah opsec keparahan tinggi yang perlu diselesaikan melalui penjagaan tambahan dengan penggunaan.

Apakah model ganjaran Sushi Swap?

0.25% pergi terus ke penyedia kecairan aktif dan 0.05% ditukarkan kembali ke sushi dan diedarkan kepada pemegang SUSHI aktif.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan hadir dalam siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me