Bagaimana Cara Melindungi Dompet Cryptocurrency Anda Dari Penjenayah Siber?

Adakah anda tahu mengenai cryptocurrency terbesar setakat ini? Bitcoin adalah salah satu cryptocurrency terkenal dan terbesar yang diperkenalkan pada tahun 2009 oleh entiti misteri bernama Satoshi Nakamoto. Bitcoin meningkat popular apabila harganya mencapai puncaknya pada tahun 2019. Tidak dinafikan terdapat perubahan besar dalam harga bitcoin kerana pasarannya yang tidak menentu. Nilai bitcoin dipengaruhi oleh pelbagai faktor, dan yang utama adalah permintaan dan penawarannya. Perubahan harga bitcoin bukan sahaja menarik individu dan kerajaan tetapi juga menarik penjenayah siber.

Selepas penemuan bitcoin, banyak laporan yang didaftarkan mengenai pencurian dan peretasan yang telah dilakukan di bursa, dan dalam peretasan tersebut, banyak orang kehilangan dana mereka. Oleh kerana bitcoin tidak wujud secara fizikal dan terdapat dalam bentuk digitalnya, terdapat risiko peretasan yang lebih tinggi oleh penjenayah siber. Dompet digital digunakan untuk menyimpan bitcoin dan token digital yang lain, dan dompet ini beroperasi dalam talian kerana memegang kunci peribadi yang disimpan dalam talian. Hanya melalui pengguna kunci peribadi yang dapat menghantar token digital mereka kepada orang lain, dan penting untuk melindungi kunci peribadi anda untuk mengelakkan sebarang aktiviti penipuan. Anda boleh belajar untuk melindungi dompet cryptocurrency anda melalui Kod Crypto.

Dengan kata mudah, kunci peribadi adalah identiti digital pengguna, dan penjenayah siber sentiasa mengawasi duit syiling anda untuk melakukan tindakan penipuan tersebut. Penjenayah siber menggunakan teknik untuk mencuri atau memindahkan token digital anda ke akaun mereka di bawah mata anda, dan oleh itu anda tidak boleh berkompromi dengan keselamatan kunci peribadi anda.

Marilah kita meneroka beberapa kaedah di mana anda dapat melindungi bitcoin anda, seperti berikut:

Manfaatkan sambungan internet yang selamat.

Semasa memindahkan atau memperdagangkan cryptocurrency, pengguna mesti selalu menggunakan sambungan internet yang selamat dan mengelakkan penggunaan Wi-Fi awam. Juga, semasa menggunakan rangkaian rumah, pengguna mesti menggunakan Rangkaian Peribadi Maya untuk menambahkan keamanan. Menggunakan VPN akan mengubah lokasi dan alamat IP anda. Bukan hanya ini, tetapi juga akan menjadikan pelayaran anda selamat dan melindungi pelayaran anda daripada serangan dan peretasan.

Gunakan dompet sejuk dan bukannya dompet panas.

Dompet sejuk adalah dompet digital terbaik untuk menyimpan bitcoin anda kerana tidak diperlukan untuk disambungkan ke internet. Perkara terbaik mengenai dompet sejuk adalah bahawa mereka tidak terdedah kepada serangan siber dan menghalang kunci peribadi anda daripada akses yang tidak dibenarkan. Banyak laporan telah didaftarkan untuk jenis dompet lain dari mana serangan telah meretas dompet pengguna bitcoin.

Penyerang siber sentiasa menunggu pengguna menggunakan kata laluan yang lemah dan memberi mereka peluang untuk menyerang dompet mereka. Lebih baik menggunakan dompet sejuk dan menyimpan kunci peribadi anda pada peranti yang tidak diperlukan untuk disambungkan ke internet.

Gunakan pelbagai dompet.

Pelabur dan peniaga suka melabur dan berdagang dalam mata wang kripto yang berbeza, dan juga tidak ada batasan khusus untuk membuat dompet yang berbeza. Pengguna mesti menggunakan beberapa dompet untuk mendapatkan cryptocurrency mereka yang berbeza. Pengguna boleh menggunakan dompet untuk menyimpan sejumlah besar cryptocurrency dan satu untuk melakukan transaksi harian. Menggunakan beberapa dompet akan melindungi portfolio anda dan akan mencegah kerugian yang boleh berlaku pada akaun anda.

Gunakan kata laluan yang unik.

Kaedah terbaik untuk melindungi cryptocurrency anda adalah dengan menggunakan kata laluan yang unik dan kuat. Pengguna mesti mengelakkan penggunaan kata laluan yang sama pada akaun dan aplikasi yang berbeza. Juga, sangat mustahak untuk menggunakan kata laluan yang kuat yang tidak mungkin dapat ditebak. Pengguna juga mesti terus menukar kata laluan mereka untuk mengelakkan risiko penggodam. Menggunakan pengesahan dua faktor untuk dompet anda akan membantu memberikan keselamatan tambahan.

Kemas kini perisian anti-virus pada peranti anda

Tidak kira sama ada anda menggunakan dompet web, dompet desktop, atau dompet mudah alih; disarankan untuk mengamankan peranti anda menggunakan perisian antivirus terkini. Perisian antivirus berfungsi sebagai firewall yang melindungi peranti anda dari serangan malware dan akses yang tidak dibenarkan. Peranti yang tidak mempunyai perisian anti-virus, penggodam memanfaatkan penyasaran peranti tersebut dan cuba menggodam kunci peribadi dompet bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me