Post-Blockchain: Алтернативите на технологията Blockchain

Технологията на блокчейн може да се използва по много начини. Има много различни индустрии, които могат да се възползват от използването му.

въпреки това, не трябва просто да се използва една верига и не всички блокчейни работят по един и същи начин.

Експериментирайки с блокчейн технологията и използвайки я по различни начини, проблеми като мащабируемост, скорост и сигурност могат да бъдат преодолени.

Някои алгоритми използват повече от една блокчейн, а напоследък започнаха да се появяват и някои алтернативи на блокчейн.

Доказателство за работа и доказателство за залог

Първо, трябва да разберем, че има фундаментална разлика в начина, по който работят повечето блокчейни.

Повечето криптовалути използват и двете Доказателство за работа (PoW) или Доказателство за залог (PoS). Можете да прочетете повече за двете тук.

Основната разлика между двете е, че PoW използва миньори, което го прави изключително сигурен, но е и скъп, тъй като миньорите използват много енергия.

PoS не изисква копаене, вместо това валидирането на блок зависи от това колко голям дял притежава човек или основно колко монети притежава и съответната възраст на залога.

Публични и частни вериги

публични и частни вериги

Вероятно сте наясно, че повечето криптовалути работят с разпределена книга.

В повечето случаи тази книга е напълно отворена за обществеността и всеки може да разглежда транзакции между различни лица.

Предимствата на тази технология са, че тя предотвратява измами и двойно харчене.

Не всеки обаче иска цялата информация за транзакциите му да бъде публична. Има много, които виждат подобна прозрачност като потенциално опасна.

Така че, за да се противопоставим на това, има частни вериги. Те обаче не са само за криптовалута, те могат да се използват и от частни компании, които искат да пазят информация в рамките на своята организация.

Хибриди

Това са блокчейн, които използвайте предимствата на частните блокчейн с публични блокчейн. В такива случаи тези блок-вериги могат да бъдат „разрешени“, но в същото време публични.

Има също така много различни варианти на PoW или PoS, които взаимстват функции един от друг.

Тъй като новите криптовалути продължават да се появяват, различни блокчейни продължават да се разработват, използвайки различни елементи от криптовалути, които вече съществуват.

Въпреки това, въпреки че се опитвате да вземете най-добрите части, не винаги означава, че въведеното е по-добро.

Странични вериги

странични вериги

Sidechains, или childchains, са по същество вторични blockchains, които работят заедно с първичната верига.

Сега има няколко блокчейна, които използват a втора верига да се справят с неща като интелигентни договори.

Правейки това те могат увеличете скоростта и мащабируемостта, като преместите функциите на интелигентния договор далеч от основната блокчейн, които след това могат да се фокусират конкретно върху транзакциите.

Страничните вериги могат да се използват и за други цели. Може да има множество вериги, взаимодействащи с първичната верига, като всяка се използва за различни цели.

Някои от тези цели могат да се отнасят конкретно до различни видове плащания или дори до dApps, които могат да бъдат изградени върху блокчейна.

Може би един от най-добрите начини за използване на странични вериги е за по-малки транзакции и основната верига за по-големи транзакции. Това може да направи таксите за транзакции и пъти по-справедливи.

Това е така, защото по-големите транзакции в по-голяма верига могат да отнемат повече време, а малките транзакции могат да бъдат по-бързи.

Той може също така да премахне проблема с по-големите транзакции, които се предпочитат пред по-малките транзакции по време на процеса на валидиране.

Sidechains или childchains може да бъде жизнеспособен начин за справяне с мащабирането и да помогне на blockchain технологията да се справи с трафика, тъй като мрежата продължава да расте.

След блокчейн: Алтернативите

Точно както си помислихте, че блокчейнът не може да стане по-объркващ, се появява нов хост от различни криптовалути и алгоритми за консенсус, които твърдят, че се справят по-добре от блокчейн.

Възможно ли е те да са четвъртото поколение криптовалута? Кой знае, може да се наложи да научим всичко, което знаем за блокчейна.

IOTA’s Tangle

йота плетеница

IOTA е криптовалута, която работи без блокчейн. Вместо, използва това, което нарича „Плетеница“, което е „DAG.

DAG означава Директна ациклична графика и използва топологично подреждане за организиране на структури от данни.

За всяка добавена транзакция заплитането потвърждава две. Теоретично, колкото повече транзакции се извършват в мрежата, толкова по-бързо става.

Всяка връзка се нарича ръб. Тук транзакциите се потвърждават. Теоретично в заплитането няма пряка линия, но новите транзакции винаги ще бъдат в краищата на графиката.

Транзакциите са известни още като „сайтове“, а краят се наричат ​​„съвети“. Те чакат да бъдат проверени от следващите транзакции, които ще ги последват.

Колкото по-дълго се приема транзакция в мрежата, толкова по-трудно ще бъде да се извършат двойни разходи.

Поради начина, по който работи плетката, тя е много лека. Това означава, че всяка машина може да обработва транзакции, ако има връзка с Интернет.

И точно това планира да използва IOTA; устройства, които използват IoT (Интернет на нещата).

В техния велик план всяко устройство, което използва IoT, ще може да действа като възел и да улеснява транзакциите.

Заплитането също няма блокове, които изискват миньори. Това прави транзакциите по-евтини, защото не е необходимо да се добиват.

Плюс това, защото на теория колкото повече транзакции се извършват, толкова по-бързо става трябва да бъде по-мащабируема от блокчейн както добре.

Критика

Някои са критични към DAG, тъй като те може да не са в състояние да предотвратят двойни разходи и може да са по-отворени за тях 51% атаки.

Всъщност, за да се контролира заплитането, само 34% от мрежата трябва да бъде атакувана, което го прави значително по-уязвим от блокчейна.

DAG също не са добри за интелигентни договори тъй като е трудно да се определи реда на транзакция.

С блокчейн е много по-лесно, защото имате блокове, които идват един след друг и е много лесно да се видят. DAG може да се нуждаят от втори слой за функции на интелигентния договор.

Има и няма стимул да бъде възел в мрежата защото не получавате нищо. С блокчейн, където се изисква добив, стимулът е, че можете да печелите от добив.

DAG също съществуват повече от 30 години и като концепция не са толкова нови. Хората вече добре осъзнават своите ограничения.

Технологията Blockchain е много по-нова и преодолява някои от проблемите, пред които са изправени DAG.

Докато IOTA прави някои неща много добре, те също го правят страда от няколко лоши PR събития които не са помогнали на каузата им.

Хашграф

хашграф

Hashgraph е друга алтернативна технология за блокчейн, която твърди, че прави нещата по-добре.

Те твърдят, че те може да обработва 250 000 транзакции в секунда, което е повече от 10 пъти това, на което Visa е способна.

Те искат да бъдат алгоритъм за гласуване, не PoS или PoW, които според тях са по-справедливи и по-малко централизирани.

Транзакциите се обработват асинхронно, което означава, че транзакциите не трябва да чакат други транзакции преди тях, както правят с PoS или PoW.

Освен това, с PoW, миньорите могат да избират кои блокове да добиват въз основа на наградата, която ще получат, и така те могат да пропуснат по-ранни блокове, ако наградата за добив е по-малка.

Hashgraph използва това, което те наричат ​​„клюкарски протокол“. Това е да се преодолее проблемът с честотната лента с алгоритми за гласуване.

Тъй като те изискват всеки да комуникира помежду си, това натоварва много честотната лента.

Протоколът за клюки опростява този процес, като го рандомизира. Вместо всеки възел да говори с всеки друг възел едновременно, всеки node ще комуникира на случаен принцип с друг възел.

Те наричат ​​това „клюки за клюки“. Всеки възел споделя всичко, което са видели с друг възел. Ефективно споделяне на клюки на други хора.

В крайна сметка математически ще бъде постигнат консенсус, защото цялата информация се споделя, а честотната лента се запазва и не се подчертава прекалено.

Hashgraph също вярва в това този протокол е по-евтин, защото не се изисква копаене.

За капак, Hashgraph може също да е по-безопасен от блокчейн технологията. За да атакувате успешно системата, ще трябва да атакувате всички членове едновременно.

Подобен акт е по същество невъзможен и би бил много скъп.

Критика

Има проблеми с Hashgraph обаче. Може би най-голямото същество, което е патентована технология, собственост на Swirlds.

Това може да означава, че това просто ще бъде инструмент за компаниите, а не за масите.

Той също не се счита за децентрализиран или с отворен код. За да го използвате, трябва да заявите SDK (комплект за разработка на софтуер).

Самият алгоритъм е децентрализиран, но не и компанията, Swirlds или собствеността зад Hashgraph.

Друг проблем на Hashgraph е, че той не съхранява исторически записи за всички транзакции. С течение на времето те се отстраняват.

Критиците казват, че това може да е проблем, защото би било по-трудно да се докаже, че сделките са се случвали в миналото.

Холочей

холочей

Holochain също не използва PoS или PoW и е агентоцентрична система.

Толкова е различно, че като потребител ще трябва да отучите много от концепциите, свързани с блокчейн и криптовалута.

От техническа гледна точка също няма механизъм за консенсус. Вместо това има това, което те наричат ДНК и има нито една книга.

Както е и агентно-ориентиран, всеки разработчик ще има свой собствен консенсус и правила за тяхната част от системата.

Като агент ще имате всичките си данни, съхранявани в хеш-верига, за да можете да контролирате и запазите вашата самоличност.

Предполага се, че Holochain е добър за изграждане на dApps, което изглежда е основният им фокус и може ефективно да ги направи съперници на Ethereum.

Holochain е ефективно рамка за разработчици, които могат да създадат свои собствени правила за това, което създават върху и колкото по-популярен е dApp, толкова повече хостинг мощност те получават.

Като Hashgraph, Holochain също използва клюкарски протокол, те обаче го наричат ​​„имунната система“. Това се използва за спиране на лоши актьори.

Обхватът на Holochain е по-голям от просто dApps. В известен смисъл те искат да направят революция в интернет. Holochain е проектиран така разработчиците могат да изградят своя собствена блокчейн върху своята система.

Начинът, по който Holochain работи, е подобен на Torrents ’ Разпределена хеш таблица (DHT).

Вместо да събира информация от всички в мрежата, тя събира информация само от няколко възли. Постигането на пълен консенсус не е целта.

Holochain също няма собствен маркер в мрежата. Вместо това, което има, е Холо жетон (HOT) и тези символи се възнаграждават на възли за хостване на dApps.

Стойността на Holo ще бъде подкрепена от изчислителната мощност на мрежата и количеството Holo може да се разшири или свие в зависимост от нуждите на системата.

Критика

Някои са скептични към Холочейн, загрижени за това технологията ще даде на разработчиците твърде голяма отговорност че те може да не са в състояние да се справят.

С технологията на блокчейн вече има много проблеми, които все още не са разгледани и да се даде повече отговорност на разработчиците може да доведе до повече проблеми.

Други са загрижени за имунната система на Холочейн, несигурни дали ще успее да отблъсне лошите актьори.

Възможно е дори тези лоши участници да поемат имунната система и да я управляват сами.

Виждаме ли вече края на блокчейна?

Не, все още е рано да се каже нещо подобно в този момент.

Самата технология на блокчейн е все още много нова и трябва да извърви дълъг път, преди да бъде приета от масовите потребители.

Тепърва ще видим колко ефективно ще бъде при ежедневната употреба от масовата публика и коя разновидност на блокчейна ще работи най-добре.

И макар да има алтернативи на блокчейн с някои предимства, на този момент няма ясна подобрена версия на блокчейн технологията.

Ключови точки

Ако си спомняте нещо от тази статия, направете това ключови моменти.

  • Blockchains могат да работят по различни начини. Те могат да бъдат PoS или PoW, публични или частни или хибридни от всеки от тези типове.
  • Някои криптовалути използват странични вериги. Те могат да управляват различни функции, като например интелигентни договори, и да подобрят производителността.
  • Има алтернативи на блокчейн технологията. Има различни други начини за функциониране на криптовалутите.
  • Все още е твърде рано да се предскаже кои алтернативи ще продължат. Самият блокчейн е все още много нов и трябва да извърви дълъг път преди масовото приемане.

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me