1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Pertukaran 1inci adalah agregator pertukaran terdesentralisasi (DEX), yang dirancang untuk melancarkan kecairan dan harga dari DEX utama ke dalam satu platform, yang menawarkan pengguna perdagangan termurah, slip terendah, dan akses ke pelbagai token ERC-20. Menurut CoinGecko bursa mempunyai sokongan untuk 152 Duit Syiling dan 158 Pasangan perdagangan dan Jumlah Keseluruhan melebihi AS $ 4 bilion. Kami juga melihat pembuat pasaran automatik Exchange (AMM) -Mooniswap dan Chi GasToken mereka.

Ringkasan

 • 1inch adalah agregator DEX bukan kustodian, dengan semua perdagangan dilakukan dalam satu transaksi dari dompet berasaskan Ethereum pengguna.
 • DEX popular yang disatukan ke dalam protokol 1 inci termasuk Oasis, Kyber Network, Uniswap, Mooniswap, Balancer dan banyak lagi. Ini bermaksud bahawa pengguna dapat bertukar antara hampir semua jenis token ERC-20.
 • Token 1INCH asli adalah token tadbir urus dan utiliti.
 • Platform ini mempunyai token gas sendiri “Chi” untuk membantu pengguna, terutama pedagang dan arbitrageur berpengalaman, untuk mengurangkan kos gas untuk transaksi.
 • Pasukan 1inch juga telah memperkenalkan Mooniswap, pembuat pasaran automatik generasi berikutnya (AMM) dengan baki maya, yang membolehkan penyedia kecairan untuk meraih keuntungan sebaliknya ditangkap oleh arbitrageurs.

Mari lihat beberapa ciri Exchange 1inch secara terperinci.

Gambaran keseluruhan

DEX telah menjadi semakin popular di kalangan pengguna dengan kelebihannya yang berbeza-beza berbanding rakan sepusatnya iaitu hak penjagaan diri, keselamatan yang lebih tinggi, menyenaraikan autonomi dan kepelbagaian duit syiling.

Walau bagaimanapun, beberapa kelemahan utama datang dalam bentuk buku pesanan tipis dengan kecairan yang rendah yang menyebabkan slip yang tinggi dan pembatalan transaksi yang mahal. Lebih-lebih lagi, kerana setiap pesanan diserahkan ke blockchain, siapa pun dapat melihat transaksi sebelum ditambang. Keterlihatan ini menjadikan setiap perdagangan rentan terhadap pemintasan kerana pelari depan dapat membayar harga gas yang lebih tinggi untuk memberi insentif kepada jaringan untuk menambang transaksi mereka terlebih dahulu.

1inch Exchange adalah agregator DEX bukan kustodian yang bertujuan untuk mengatasi masalah buku pesanan tipis dan menjalankan hadapan.

Pengguna boleh menukar serta membuat pesanan had untuk pelbagai token.

Ia direka untuk melancarkan kecairan dan harga dari semua DEX utama ke dalam satu platform, oleh itu perdagangan melalui 1 inci boleh dibahagi-bahagikan di bursa, untuk mengurangkan slip dan memberikan harga terbaik untuk perdagangan yang diinginkan. Mooniswap, Oasis, Kyber Network, Uniswap, 0x Relays dan lain-lain semuanya disatukan ke dalam protokol 1 inci.

Harga dan kecairan yang tersedia dari setiap platform ditunjukkan dengan jelas kepada pengguna, bersama dengan bayaran gas. Ini menjimatkan pengguna masa dan klik, mengelakkan perlunya membuka banyak pertukaran dan menilai buku pesanan.

Bagaimana pertukaran 1inch berfungsi?

1inch Exchange ditubuhkan pada Mei 2019 oleh Sergej Kunz dan Anton Bukov, dua pemaju Rusia yang berkumpul untuk mengaudit kontrak pintar. Sebelum mendirikan 1inch, duo ini mengambil bahagian dan memenangi beberapa hadiah di hackathons untuk MakerDAO, Set Protocol, dan Kyber Network.

Untuk memulakan, lawati https://1inch.exchange/

Cara menukar token

1inch.Exchange akan menyambut anda dengan antara muka berikut dengan pilihan untuk menukar token:

Tukar tokenTukar token

Anda boleh memilih DEX mana yang anda mahu berikan tawaran pertukaran anda. Ini adalah ciri yang menentukan yang memberi pengguna akses ke buku pesanan yang jauh lebih besar daripada yang boleh didapati pada DEX individu.

Pengguna menyambungkan dompet Ethereum mereka, dengan mengklik butang “Sambung Dompet” berwarna kuning. Setelah disambungkan, pengguna dapat memilih aset mana yang ingin mereka tukar, dan harga terbaik yang tersedia. Mereka juga boleh menghidupkan / mematikan pertukaran tertentu, bergantung pada pilihan mereka. Menggulir ke bawah, pengguna juga dapat melihat kadar pertukaran di setiap platform individu, dan juga berapa perbezaannya dari harga terbaik.

Nilai tukar pada setiap platform dipaparkanNilai tukar pada setiap platform ditunjukkan dan perbezaan dengan harga terbaik

Setelah memilih aset dan jumlah yang akan ditukar, untuk meneruskan perdagangan, klik “TUKAR SEKARANG”.

sahkan pertukaran token andaSahkan pertukaran token anda

Pengguna kemudian akan diminta untuk mengesahkan perdagangan mereka. Pastikan perinciannya betul, dan kemudian pilih “VERIFY”.

meluluskan transaksi dalam dompetLuluskan urus niaga dalam dompet

Akhirnya, pengguna perlu menyetujui transaksi dalam dompet mereka, dan perdagangan akan diproses di blockchain.

Urus niaga berjayaUrus niaga berjaya

Cara membuat pesanan had

Pengguna juga boleh memilih untuk membuat pesanan had di bursa 1 inci dengan mengklik pilihan kanan atas di sebelah pertukaran:

Pesanan had tempatPesanan had tempat

Token bertaruh pada 1 inci

Lebih-lebih lagi, dengan mengklik pada tab “Dapatkan” di sebelah had pesanan, 1inch menyediakan platform yang membolehkan pengguna mempertaruhkan token dan mengumpulkan hasil dari beberapa kumpulan kecairan seperti Aave, Compound, Uniswap, Balancer, Mooniswap, dan sebagainya..

Token peganganFitur perolehan membolehkan pengguna mempertaruhkan token di pelbagai kumpulan kecairan

Sebilangan besar aplikasi terdesentralisasi (dApps) meminta pengguna membenarkan aplikasi berinteraksi dengan dompet mereka.

Oleh kerana 1inch adalah aplikasi bukan kustodian, ia perlu terus berinteraksi dengan pelbagai dompet crypto. 

Panggilan 1 inci telah menggabungkan ciri yang disebut “buka kunci infiniti,”Yang sekali dibuka, membolehkan aktiviti perdagangan berlaku tanpa henti. Ini menjimatkan kos gas setiap kali aplikasi memanggil untuk mengesahkan buka kunci. Bagi pengguna kuasa yang berinteraksi dengan protokol DeFi, ini akhirnya dapat menjimatkan banyak wang.

Bayaran pertukaran 1inci

Pertukaran 1 inci tidak mengenakan sebarang bayaran pengeluaran. Satu-satunya yuran adalah yuran rangkaian yang dikenakan oleh pertukaran yang dilalui pengguna (mis. Uniswap, Kyber Network dll), yang jumlahnya bergantung pada harga gas pada saat pelaksanaan transaksi. Oleh kerana yuran ini dikenakan oleh pertukaran lain, 1inch sebenarnya tidak mendapat faedah daripada yuran ini dengan cara apa pun. Namun, pengguna mempunyai pilihan untuk menjimatkan kos gas dengan menggunakan Chi GasToken 1 inci.

Token 1INCH: Apa itu?

Pada 26 Disember 2020, Lembaga bebas Yayasan 1inch mengeluarkan token 1INCH.

Token percuma diedarkan kepada masyarakat untuk meraikan pelancaran token 1INCH. Dompet yang telah berinteraksi dengan 1 inci hingga 12:00 pagi. pada 24 Disember 2020 (UTC) akan mendapat token 1INCH dengan syarat 1 daripada 3 syarat telah dipenuhi: (1) sekurang-kurangnya 1 perdagangan sebelum 15 September 2020; (2) sekurang-kurangnya 4 perdagangan secara keseluruhan; atau (3) perdagangan dengan jumlah sekurang-kurangnya USD $ 20.

Token adalah token pemerintahan dan utiliti. Sebagai token tadbir urus, 1INCH akan digunakan untuk mengatur protokol rangkaiannya dan dengan itu membolehkannya diatur di bawah model Organisasi Autonomi Berpusat (DAO).

Untuk mengikuti tahap pertanian, 1inch juga telah memulakan program perlombongan mudah tunai baru dengan 6 kumpulan kecairan (1INCH-ETH, 1INCH-DAI, 1INCH-WBTC, 1INCH-USDC, 1INCH-USDT dan 1INCH-YFI). Ini untuk bootstrap 1inch Liquidity Protocol dengan menggunakan token 1INCH sebagai token penyambung utiliti. Untuk memberi insentif kepada orang ramai untuk mengambil bahagian, token 1INCH akan diedarkan kepada pengguna yang memberikan kecairan ke kumpulan ini. Selanjutnya, selama 2 minggu pertama program ini (iaitu sehingga 9 Januari 2021) tambahan 0.5% dari jumlah penawaran 1INCH akan diagihkan kepada penyedia kecairan.

Tokomik 1INCH

Jumlah bekalan semasa adalah 1.5 bilion token 1INCH.

Pada 26 Disember 2020 (iaitu hari pelancaran), 6% daripada jumlah penawaran akan dikeluarkan. Token lain akan terus dikeluarkan dari masa ke masa seperti berikut:

 • 30% telah diperuntukkan untuk insentif masyarakat yang akan dibuka dan diedarkan selama 4 tahun.
 • 14.5% akan menuju ke arah pertumbuhan protokol dan dana pembangunan, yang juga akan dibuka selama tempoh 4 tahun.

Adakah pertukaran 1inch selamat?

1inch Exchange adalah agregator DEX bukan kustodian. Ini bermaksud cryptocurrency anda tidak dipegang oleh Bursa pada bila-bila masa, tidak seperti beberapa pertukaran terpusat di mana cryptocurrency anda disimpan di dompet mereka untuk diperdagangkan. Perlu juga diperhatikan bahawa 1inch Exchange setakat ini mempunyai rekod tanpa cela untuk tidak mengalami hacks atau kerentanan sejauh ini.

Chi GasToken

Chi Gastoken, yang dikenal sebagai “Chi” dilancarkan oleh 1inch pada bulan Jun 2020.

Projek inovatif ini diletakkan pertama di acara “Hack Money” DeFi pada Mei 2020 dan tersedia untuk pengguna selepas itu.

Gas serupa dengan bayaran yang dikenakan oleh bank untuk pemindahan wang. Malangnya, hampir mustahil untuk meramalkan ukuran sebenar bayaran gas kerana turun naik pasaran. Anda boleh memantau bayaran gas rangkaian Ethereum setiap hari Stesen Gas Eth.

Apa itu Chi GasToken? Adakah ia benar-benar membantu menjimatkan yuran transaksi?

The Chi GasToken adalah token ERC20 yang dimaksudkan untuk digunakan pada pertukaran 1 inci untuk membayar kos transaksi. Chi disatukan dengan harga gas rangkaian Ethereum. Apabila harga gas rendah, harga Chi juga rendah, dan sebaliknya.

Ideanya serupa dengan konsep token GasToken tetapi dengan beberapa penambahbaikan: Membeli (mencetak) Chi menyelamatkan anda 1% berbanding dengan mencetak GasToken (GST2). Sedangkan penjualan (pembakaran) Chi menyelamatkan anda 10%, berbanding dengan GST2.

Mooniswap: Apa itu?

Pembuat pasaran automatik (AMM) adalah kontrak pintar yang membuat kumpulan kecairan ERC20 token, yang secara automatik diperdagangkan oleh algoritma dan bukannya buku pesanan. Ini secara berkesan menggantikan buku pesanan had tradisional dengan sistem di mana aset dapat ditukar secara automatik berbanding harga terbaru kumpulan.

Malangnya, peniaga yang menjalankan perniagaan di hadapan dapat mencuri dari penyedia kecairan dengan memperdagangkan kenaikan harga menjadikan masalah ini tidak dapat disangkal lagi penting.

Pada bulan Ogos 2020, pasukan 1inch mengeluarkan pembuat pasaran automatik novel mereka (AMM), Mooniswap. AMM baru ini dapat mengekalkan sebahagian besar pendapatan slippage di kolam dengan mengekalkan keseimbangan maya untuk arah pertukaran yang berbeza. Apabila pertukaran berlaku, pembuat pasaran tidak menggunakan algoritma invarian secara automatik dan memaparkan harga baru untuk perdagangan yang akan datang. AMM meningkatkan kadar pertukaran untuk peniaga arbitrage secara perlahan, dalam jangka masa lebih kurang 5 minit. Akibatnya, penimbang tara hanya dapat mengumpulkan sebahagian daripada selisih, sementara selebihnya tetap berada dalam kumpulan bersama antara penyedia kecairan. Dengan kelewatan pengemaskinian harga, pembuat pasaran mewujudkan persekitaran yang sangat kompetitif bagi para arbitrage memaksa mereka melakukan perdagangan dengan harga yang kurang menguntungkan, yang pada gilirannya memberi nilai tambah kepada penyedia kecairan.

Pasukan ini telah melakukan banyak simulasi prestasi Mooniswap berdasarkan data dunia nyata dan membandingkan hasilnya dengan Uniswap V2. Di bawah ini, anda dapat mencari carta yang memaparkan jumlah dagangan, penurunan harga kumulatif, pendapatan penyedia kecairan Uniswap V2, bersama dengan ramalan pendapatan penyedia kecairan Mooniswap.

perbandingan pendapatan uniswap dan mooniswapPerbandingan pendapatan Uniswap V2 LP dengan potensi pendapatan Mooniswap LP pada kumpulan yang berbeza

Rata-rata Mooniswap dijangka menjana 50% hingga 200% lebih banyak pendapatan untuk penyedia kecairan daripada Uniswap V2 kerana pengalihan keuntungan penurunan harga.

Kesimpulan: Kebaikan dan keburukan 1inch Exchange

Berikut adalah beberapa kebaikan dan keburukan pertukaran 1 inci berdasarkan pengalaman pengguna kami:

Kelebihan

 • Antaramuka Exchange sangat jelas dan intuitif dengan rekod prestasi yang baik tanpa peretasan setakat ini.
 • Pertukaran 1 inci tidak mengenakan sebarang bayaran pengeluaran, kecuali untuk bayaran rangkaian.
 • Kecairan adalah masalah penting dalam pertukaran terdesentralisasi. Tidak hanya kecairan pada DEX pada umumnya, tetapi kecairan ini semakin terpecah-pecah di beberapa DEX yang berbeza, memperburuk masalah menjadikan perdagangan dalam jumlah besar rentan terhadap penurunan yang ketara. 1inch menyelesaikannya dengan membahagikan pesanan di bursa tetapi mengekalkan perdagangan dalam satu transaksi.
 • Chi GasTokens membantu pengguna, terutama mereka yang berdagang setiap hari dan arbitrageurs, untuk mengurangkan kos gas untuk transaksi mereka.
 • Pembuat pasaran automatik novel mereka (AMM) yang digunakan di Mooniswap memanfaatkan slip pengguna dan melindungi pedagang dari serangan yang dilakukan di hadapan.

Keburukan

 • Walaupun dengan tutorial bermanfaat oleh pasukan 1 inci, masih ada kurva pembelajaran yang curam untuk memanfaatkan banyak ciri yang ditawarkan oleh Bursa. Pelabur crypto baru dilarang berdagang di platform ini kerana tidak menerima kaedah deposit selain kripto.
 • Ciri buka kunci tanpa batas mungkin bertindak sebagai titik serangan yang berpotensi bagi penggodam. Walaupun membuka kunci transaksi satu demi satu sedikit lebih mahal, ia lebih selamat kerana pengguna tidak selalu dihubungkan dengan protokol sekiranya dikompromikan.
 • Kami telah melihat dominasi Uniswap berkembang pesat dalam jangka waktu yang kecil. Sekiranya satu DEX akhirnya menjadi jauh lebih penting daripada pesaingnya, peranan agregator DEX dapat berkurang.

Sebagai kesimpulan, kita dapati bahawa keuntungan dari 1inch Exchange jauh lebih besar daripada kekurangannya kerana ia berusaha menyelesaikan beberapa masalah paling buruk yang mengganggu pertumbuhan ekosistem DeFi. Platform ini pasti ditujukan kepada pedagang dengan sedikit pengalaman, terutamanya mereka yang memperdagangkan cryptocurrency utama dan merentasi beberapa DEX. Seiring berjalannya waktu ketika pengguna mengatasi kurva pembelajaran awal dan pengalaman pengguna bertambah baik dalam industri ini, 1 inci mungkin muncul sebagai salah satu platform perdagangan yang paling penting untuk ekosistem DEX yang berkembang pesat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me