RAMP DEFI: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?

DeFi RAMP bertujuan untuk membuka lebih banyak peluang pertanian hasil untuk pengguna yang telah meletakkan token mereka di platform bukan ERC20 dan dengan itu membolehkan mereka memaksimumkan kedudukan leverage mereka. Staking adalah amalan mengunci dana dalam kontrak pintar atau dengan membeli token dari platform kewangan terdesentralisasi (DeFi) untuk tujuan memperoleh keuntungan di kemudian hari. Walau bagaimanapun, ini juga menunjukkan bahawa aset yang dipertaruhkan itu tidak dapat digunakan untuk tujuan apa pun yang pengguna mahukan kecuali mereka bersedia melepaskan kedudukan mereka. RAMP DeFi bertujuan untuk mengubahnya dan membiarkan pengguna terus menggunakan kecairan mereka secara fleksibel walaupun modalnya terkunci dalam pengaturan taruhan.

Latar belakang

Kejayaan eksplosif ekosistem DeFi, melampaui nilai pasaran $ 13 bilion, telah membolehkan banyak projek berkembang sebagai tindak balas kepada permintaannya yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, masalahnya masih wujud dari segi kemudahan, kemudahan, dan fleksibiliti.

Lawrence Lim, pengasas bersama RAMP DeFi memimpin penciptaan ekosistem yang berusaha menyelesaikan masalah ini. Dengan mempertimbangkan ruang DeFi, RAMP dikonseptualisasikan untuk memberi pengguna kesempatan untuk memaksimalkan nilai aset mereka dengan fleksibiliti yang dioptimumkan.

Setakat ini, RAMP berpotensi membuka aset bernilai $ 22 bilion yang berada di ruang DeFi. Walau bagaimanapun, sasarannya yang rendah pada akhir tahun 2021 adalah mencapai sekurang-kurangnya $ 1 bilion dalam Jumlah Nilai Tidak Dikunci (TVU). TVU merujuk kepada aset bertingkat yang ingin dibuka oleh RAMP untuk memanfaatkan yang berpotensi lebih besar.

Lihat temu ramah kami dengan Lawrence Lim di bawah:

Membuka nilai pada setiap temu bual blockchain dengan Lawrence Lim

Apa itu RAMP DeFi?

RAMP adalah platform jalan masuk / mati kecairan rentas rantai yang difokuskan untuk menyediakan peluang kepada token bukan ERC20 untuk memanfaatkan aset ini di atas blockchain Ethereum. Ini dilakukan melalui stablecoin RAMP, rUSD, bertindak sebagai jambatan gerbang antara platform bukan ERC20 dan rantai Ethereum. Selain itu, pengguna juga boleh memasukkan token ERC20 mereka dalam kumpulan kecairan RAMP untuk menghasilkan eUSD.

Kedua-dua pemegang rUSD dan eUSD dapat mengakses perkhidmatan kewangan RAMP seperti pinjaman, peminjaman, dan pertukaran antara rUSD dan eUSD. Jalan masuk / mati ini membolehkan pengguna memanfaatkan sebaik mungkin aset mereka walaupun mereka dikunci dalam platform bukan ERC20.

Setakat ini, penjualan peribadi pertamanya berjaya mengumpulkan lebih dari $ 1 juta. Beberapa pelabur penjualan peribadinya termasuk Alameda Research, Blockwater Capital, IOST, ParaFi Capital, Ruby Capital, Signum Capital, dan Arrington XRP Capital.

Ekosistem RAMP

Ekosistem RAMPEkosistem RAMP

rMint dan rStake

Ini adalah platform di mana token bukan ERC20 dapat dijamin untuk mendapatkan rUSD. Cagaran yang ditetapkan untuk rStake digabungkan oleh node yang berlainan pada rantaian blok bukan ERC20 rakan kongsi. Mereka juga mendapat ganjaran yang besar untuknya.

eMind dan eFarm

eMint membenarkan deposit ERC20 stablecoin untuk membuat eUSD, token yang mewakili nilai jumlah yang disimpan oleh pengguna. Jumlah yang disimpan akan dipindahkan ke eFarm untuk mewujudkan peluang pertanian hasil bagi pengguna.

rPembiayaan

Perkhidmatan pinjaman dan pinjaman platform disediakan oleh rFinance. Pemegang rUSD dan eUSD boleh bebas meminjam dan meminjam antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi, oracle membantu mengekalkan penetapan kadar faedah pada tahap yang adil melalui formula yang berkisar pada petunjuk-permintaan-penawaran-penawaran dan relativiti pasaran.

rPool

RAMP mempunyai kumpulan likuiditas sendiri yang membolehkan pengguna membina nilai aset mereka, insurans jaminan, pelaksanaan pembubaran, dan pertukaran rentas rantai. rPool memperoleh nilai dari mempertaruhkan ganjaran, menghasilkan ganjaran pertanian, dan pendapatan dari yuran, yang kemudiannya diedarkan kepada pemegang token RAMP.

Sekiranya rUSD mengalami kemalangan, rPool pertama kali digunakan untuk mendukung nilainya. Sekiranya nilai kedudukan jaminan pengguna jatuh di bawah nisbah jaminan yang dibenarkan yang ditetapkan dalam parameter tertentu, kedudukan mereka dilikuidasi ke rPool.

rSukar

Pengguna boleh menukar ERC20 stablecoin dengan token bukan ERC20 lain dengan syarat token ini adalah sebahagian daripada rakan kongsi blockchain RAMP. Mereka melakukan ini dengan memudahkan pertukaran ERC20 stablecoin dengan cryptocurrency yang disimpan di dalam rPool. Kadar penukaran ditetapkan berdasarkan harga.

Token RAMP

RAMP adalah token utiliti asli yang digunakan untuk menggerakkan keseluruhan nilai ekosistem, serta menyelaraskan kesejahteraan semua peserta rangkaian. Pada penjualan awam RAMP DeFi, 10 juta token RAMP akan dijual kepada peserta. Tarikh penjualan awam ini belum diumumkan. Selepas penjualan, RAMP dijadualkan untuk disenaraikan di Uniswap.

RAMP dikuasakan oleh ekosistem yang terdiri daripada projek DeFi yang berbeza yang juga memungkinkan peningkatan nilai rentas rantai. Bahagian ekosistemnya dirancang untuk bertindak balas terhadap setiap interaksi transaksi antara pengguna dan blockchain.

Jualan awam Token RAMP

Tarikh penjualan awam token RAMP belum diumumkan. Periksa mereka telegram rasmi untuk berita terkini.

rUSD Stablecoin: Apa itu?

rUSD adalah stablecoin RAMP yang disokong oleh token bukan ERC20 yang direka untuk berinteraksi dengan ERC20 stablecoin seperti USDC, USDT, dan TUSD. Minting rUSD mengikuti nisbah jaminan yang serupa dengan MakerDAO untuk memastikannya disokong sepenuhnya.

Nisbah cagaran minimum ialah 200%. Sebagai contoh, token bukan ERC20 bernilai $ 200 boleh digunakan untuk mencetak rUSD bernilai $ 100.

Nisbah pembubaran bermula pada 120%. Sekiranya pembubaran dicetuskan, token yang dijamin kemudian dijual ke rPool. Kemudian, token ini akan digunakan untuk membeli kembali rUSD yang dicetak oleh pengguna yang kedudukannya dilikuidasi.

Faedah memegang rUSD dan eUSD pada RAMP

Untuk pemegang rUSD:

 • Nilai leverage dari token bukan ERC20 dimasukkan ke dalam blockchain lain tanpa melepaskan kedudukan yang ada.
 • Akses peluang ERC20, seperti pertanian hasil atau perdagangan, tanpa perlu memasukkan lebih banyak aset mereka.
 • Menerima ganjaran bertaruh walaupun mereka telah mencetak rUSD.
 • Kekalkan potensi pendapatan dari kedudukan yang ada dan portfolio yang dijamin.
 • Dapatkan token RAMP setelah menjamin cryptocurrency mereka untuk menghasilkan rUSD.

Pemegang eUSD dapat menikmati:

 • Bayaran faedah daripada meminjamkan aset mereka.
 • Sertailah dalam banyak kolam hasil untuk bertani.
 • Peluang untuk hasil pertanian dari projek DeFi lain yang bekerjasama dengan RAMP.
 • Dapatkan token RAMP dengan menyediakan aset ke kumpulan kecairan RAMP.

Kelebihan RAMP DeFi

RAMP menawarkan beberapa kelebihan unik berbanding platform DeFi rentas rantai lain.

rUSD Mempunyai Tujuan Yang Jelas

Pasukan RAMP telah menyedari bahawa memulakan penggunaan untuk stablecoin bukanlah tugas yang mudah. Sebagai contoh, Makerdao memerlukan masa yang sangat lama untuk mendorong penerimaan pasaran DAI secara meluas.

Atas sebab itu, mereka telah mengeluarkan stablecoin rUSD dengan utiliti teras sebagai jambatan kestabilan nilai.

rUSD Tidak Memohon Bayaran Kestabilan

Membayar yuran kestabilan adalah perkara biasa di antara protokol DeFi kerana ia membantu mengurangkan daripada kejatuhan pasaran yang besar. Dan kami telah menyaksikan kenaikan harga yang sangat tinggi, terutamanya semasa pasaran beruang.

Nasib baik, platform RAMP DeFI tidak dikenakan yuran kestabilan semasa mencetak rUSD. Ini membolehkan pengguna mengakses RAMP dengan sedikit geseran dan menjimatkan lebih banyak.

Mempunyai Kontinjensi yang Berlaku dalam Kejadian Flash

Kerosakan kilat adalah kejadian yang tidak mungkin berlaku di mana nilai aset turun dengan ketara dalam jangka masa yang sangat singkat, yang mengakibatkan cagaran rUSD tidak terjamin. Dalam keadaan seperti itu, RAMP akan menggunakan kumpulan kecairan sejagat sebagai jaminan jaminan untuk stablecoin.

Lapisan Integrasi Penskalaan Pantas

Menjadi jambatan ke rantaian blok terpencil, nilai rangkaian RAMP meningkat dengan setiap rantaian baru ditambahkan kepadanya. Atas sebab ini, ekosistem RAMP telah dapat diakses oleh pelbagai pembangun dari yayasan blockchain yang berbeza untuk mendorong penerapannya.

Ini membolehkan yayasan mengintegrasikan koin stabil asli mereka dengan mudah ke ekosistem RAMP, yang akan menghasilkan pertumbuhan pantas RAMP.

Kesimpulannya

Tujuan DeFi adalah untuk membuka potensi blockchain dan kekuatan wang untuk faedah masyarakat dan penggunanya. RAMP adalah perkembangan yang menjanjikan dalam aspek tersebut.

Ciri-cirinya membuka kemungkinan token ERC20 dan bukan ERC20 berinteraksi antara satu sama lain untuk memberi peluang baru bagi pengguna untuk memperoleh dari aset yang mereka masukkan ke dalam protokol DeFi. Ia bukan sahaja dapat menarik minat pengambil saham yang ada ke dalam platform, tetapi juga memperluas saluran di mana pengguna kripto dapat melakukan pertanian hasil.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan hadir dalam siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me